Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση από τις τράπεζες των ευάλωτων νοικοκυριών, καλύπτοντας το μισό της επιβάρυνσης που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων. Η πλατφόρμα θα πατήσει στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που αφορούσε την επιδότηση από το κράτος της πρώτης κατοικίας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες υπολογίζονται στις 30.000 περίπου.
Δικαίωμα επιδότησης έχουν όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ενήμερα δάνεια στις τράπεζες –συστημικές και μη–, αλλά και τα ενήμερα δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών, που έχουν τιτλοποιηθεί και βρίσκονται στην κυριότητα των funds. Η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης των επιτοκίων που έχει περάσει μέχρι σήμερα στις δόσεις των δανείων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών.
Η άνοδος των επιτοκίων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, ύστερα από μια επταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων και μέσα σε λίγους μόλις μήνες το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για τη συντριπτική πλειονότητα των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, βρίσκεται σήμερα στο 2,13%, ενώ οι προβλέψεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, συμπαρασύροντας σε περαιτέρω άνοδο και το euribor. Ετσι, όπως έχουν διευκρινίσει οι τράπεζες, εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Εφόσον με βάση την πορεία του euribor η αύξηση τους προσεχείς μήνες φθάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα είναι 80 ευρώ. Στην κατηγορία των συνεπών δανειοληπτών ανήκουν όσοι δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Βασικό κριτήριο –εκτός από τη συνέπεια των οφειλετών– είναι να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, έτσι ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι. Το εισοδηματικό κριτήριο ξεκινάει από τα 7.000 ευρώ όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια και κλιμακώνεται έως τα 21.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, ενώ το περιουσιακό κριτήριο αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, το ύψος της οποίας ξεκινάει από τα 120.000 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 180.000 ευρώ, ανάλογα επίσης με τη σύνθεση της οικογένειας και το ύψος των καταθέσεων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ.
Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει γι’ αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.
πηγη:moneyreview.gr