Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στα εγκαίνια στο Ελληνικό και στο μετρό του Πειραιά επανάφεραν στην μνήμη μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, αλλά και μετέπειτα
Ο μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος, ο Λάο Τσε, που έζησε τον 6ο αιώνα π. Χ. είχε πει το απόφθεγμα «Όταν ο ικανός ηγέτης ολοκληρώσει το έργο του, ο κόσμος λέει ότι όλα έγιναν φυσιολογικά».
Είναι αλήθεια αυτό; Σύμφωνα με την εμπειρία της ζωής ισχύει.
Με αφορμή την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τόσο στα εγκαίνια του σταθμού του μετρό στον Πειραιά, όσο και στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ίσως είναι μία κατάλληλη εποχή να θυμηθεί η ελληνική κοινωνία πράγματα που συνήθως ξεχνά, λόγω και της πίεσης που προκαλεί η δύσκολη καθημερινότητα.
Στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά ταιριάζει η ρήση του ενός εκ των 7 σοφών της αρχαιότητας του Πιττακού του Μυτιληναίου: «Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει». Και ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά σε μία χρεοκοπημένη χώρα-και για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει δημόσια στους Ευρωπαίους ότι «Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης» – η οποία δεν βάρεσε κανόνι, απλά και μόνο λόγω του ότι ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα ήταν απείρως χειρότερη. Κι όμως στο διάστημα της θητείας του κ. Σαμαρά έγιναν πολλά πράγματα τα οποία τώρα τα βλέπουμε και λέμε τι ωραία είναι, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ήταν αναγκαίες σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία. Ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης συχνά-πυκνά ακούγαμε αφορισμούς.
Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση Σαμαρά διατήρησε όλες τις μεταρρυθμίσεις που παρέλαβε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα. Έγιναν βήματα το διάστημα 2009-2012, τα οποία ο Αντώνης Σαμαράς δεν τα πέταξε τα σκουπίδια, αλλά προσπάθησε να τα εξελίξει. Για παράδειγμα όλοι βγάζουμε τώρα το καπέλο στον Κυριάκο Πιερρακάκη για τον τρόπο που οργανώθηκε το κράτος και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη. Οι βάσεις μπήκαν το 2010 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή μας το gov.gr. Επί Αντώνη Σαμαρά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έκανε νέα άλματα κι ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατέστρεψε, απλά το άφησε όπως ήταν. Και πάνω στις βάσεις που είχαν μπει το διάστημα 2009-2015, το απογείωσε ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όμως στο διάστημα αυτό εν μέσω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων προωθήθηκαν τεράστια έργα που αξίζει να μνημονεύσουμε.
Η επένδυση στο Ελληνικό, το μετρό στον Πειραιά, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, η αναμόρφωση δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, η συμφωνία με του Αζέρους για το φυσικό αέριο, η προσπάθεια για αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου( ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η τραπεζική σταθερότητα με την εξαγορά των εν Ελλάδι Κυπριακών τραπεζών (όταν οι Κύπριοι αποφάσισαν να περικόψουν τις καταθέσεις των τραπεζών τους κατά 50%), η οργανική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, οι τριμερείς συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτο, η άτεγκτη στάση της Ελλάδας στα Ελληνοτουρκικά και στο μεταναστευτικό, οι επενδύσεις που από -12% πέρασαν σε θετικό πρόσημο, το πρωτογενές πλεόνασμα που για πρώτη φορά παρουσίασε η χώρα μας ήταν οι σπουδαιότερες αποφάσεις της διακυβέρνησης της χώρας επί πρωθυπουργία Αντώνη Σαμαρά.
Ακόμη και μετά το πέρας της διακυβέρνησης του αξίζει να μνημονεύσουμε την αντρίκεια στάση του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να σπιλώσει όλο το πολιτικό σύστημα μέσα από την σκευωρία της υπόθεσης NOVARTIS. Θυμίζουμε ότι πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς από τους δέκα πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Βουλής κοίταξε στα μάτια του Έλληνες πολίτες δείχνοντας με το δάχτυλο τον Αλέξη Τσίπρα εκστόμισε το περίφημο «Θα σας πάω μέχρι τέλους», προστατεύοντας έτσι την παράταξη του αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Στην πορεία βέβαια της υπόθεσης NOVARTIS στελέχη της παράταξης του σε καίριες θέσεις φρόντισαν να προστατεύσουν τους σκευωρούς από την τιμωρία για τις πράξεις τους…
Από όλα τα παραπάνω, που οι Έλληνες πολίτες θυμούνται πιστεύουμε ότι στον Αντώνη Σαμαρά ταιριάζει «γάντι» ο στίχος μιας επιτυχίας του Γιάννη Πάριου με τίτλο «Σε όλα υπάρχεις και πλανιέσαι, δεν ξεχνιέσαι , δεν ξεχνιέσαι». Και αυτό γιατί η αγάπη του κόσμου είναι δεδομένη και τα έργα του τόσο στα δύο περίπου χρόνια της διακυβέρνησης του αλλά και οι μετέπειτα δημόσιες τοποθετήσεις του σε κρίσιμα θέματα επιβεβαιώνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς «Σε όλα υπάρχει και πλανιέται, δεν ξεχνιέται, δεν ξεχνιέται»