ρεπορτάζ του Γιάννη Πανάγου, από το www.agronews.gr
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των νέων διευθυντών του Οργανισμού, του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Κυριάκου Μπαμπασίδη, της αντιπροέδρου Γεωργίας Αθανασάκη, της γενικής διευθύντριας Όλγας Μωραϊτου –Ζώη, παρουσία του Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου.
Η επίσκεψη του Γ.Γ είναι η πρώτη επίσκεψη μέλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, μετά τις εκλογές.Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα μετά από την απόφαση του Δ.Σ για τον ορισμό νέων διευθυντών του Οργανισμού.
Στις εισηγήσεις τους τόσο οι αντιπρόεδροι και η γενική διευθύντρια, όσο και οι νέοι διευθυντές του Οργανισμού ανέδειξαν ως βασική προτεραιότητα την ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαδικασίες και τήρηση των κοινοτικών υποχρεώσεων, καθώς και ενίσχυση του Οργανισμού σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ για τοποθέτηση νέων διευθυντών είναι μια γενναία απόφαση που σηματοδοτεί την αφετηρία για την εκκίνηση της προσπάθειας ανασύστασης, ανασυγκρότησης και επαναλειτουργίας ενός τόσο κομβικού εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΑΑΤ.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ.Γ «΄Εχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που αποτυπώνεται στα συνεχή και διογκούμενα παράπονα που εισπράττουμε σε κάθε συνάντησή μας με εκπροσώπους των αγροτών, ανεξάρτητα από τον παραγωγικό κλάδο που εκπροσωπούν (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι). Η σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά»
Τέλος ο κ. Στρατάκος , ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει και πάλι να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μέσα στο οικοσύστημα της αγροτικής ανάπτυξης.
Καταιγιστικά τα νέα, αποχώρησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Βαγγέλης Σημανδράκος, αλλαγές και στους διευθυντές
Οι πληροφορίες θέλουν τον μέχρι σήμερα πρόεδρο, Βαγγέλη Σημανδράκο, να έχει πάρει το δρόμο της αποχώρησης από τον Οργανισμό, αφήνοντας φυσικά πίσω του… συντρίμμια. Το τι πρόκειται να επακολουθήσει δεν είναι σαφές, όπως δεν είναι ξεκάθαρο και το σχέδιο που είχε υπόψη του ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, όταν ζητούσε επίμονα την παραίτηση Σημανδράκου.
Η βεντέτα που άνοιξε ανάµεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σηµανδράκο, νοµοτελειακά φθάνει στο τέλος της. Όπως φαίνεται, µε την παραίτηση του τελευταίου από τον Οργανισµό.
Καλές οι συµβάσεις και οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όµως για να λειτουργήσει ένας οργανισµός αυτής της µορφής, µε αυτό το αντικείµενο και µ’ αυτά τα… σκουπίδια κάτω απο το χαλί, απαιτείται στενή συνεργασία της διοίκησης µε την πολιτική ηγεσία.
Έτσι, ακόµα κι αν ο Σηµανδράκος κέρδισε την πρώτη µάχη των εντυπώσεων από τα τέλη Οκτωβρίου µέχρι σήµερα, αρνούµενος πεισµατικά να υποβάλει την παραίτησή του, αποποιούµενος ταυτόχρονα και την ευθύνη για τις κακές πληρωµές, σήµερα δεν έχει άλλο δρόµο απ’ αυτόν της αποχώρησης. Άλλωστε και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αναλάβει µια τέτοια δέσµευση, όχι έναντι του υπουργού Αυγενάκη αλλά απέναντι στο Μαξίµου, όταν, πριν από λίγο καιρό (αρχές Νοεµβρίου) είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τον αρνητικό απόηχο των πληρωµών του Οκτωβρίου στους αγρότες, όσο και για τη κακή σχέση που αναπτύχθηκε ανάµεσα στον ίδιο και τον υπουργό.
Οι ίδιες πληρφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να παρουσιάζει σ’ εκείνη τη συνάντηση µε τεκµηριωµένα στοιχεία τη δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι θα ήταν άδικο να φορτωθεί στις δικές του πλάτες όλη η ευθύνη, τόσο για τα κακώς κείµενα στον Οργανισµό, όσο και για τα θεσµικά ατοπήµατα που είχαν ως αποτέλεσµα την κακοπληρωµή του Οκτωβρίου.
Από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς του Μαξίµου, εκτιµώντας ότι µια βίαιη αποµάκρυνση του επιλεγµένου από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ προέδρου θα µπορούσε να περιπλέξει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα και να κάνει ακόµα πιο δύσκολη την εκκαθάριση (βασική ενίσχυση και αναδιανεµητική) του ∆εκεµβρίου, επέλεξαν το δρόµο του συµβιβασµού, έτσι ώστε το «διαζύγιο» να είναι συναινετκό, όσο µπορεί να είναι συναινετικό και να έρθει µε το τέλος του χρόνου.
Κανείς δεν µπορεί να πει ότι οι τελευταία εκκαθάριση του τσεκ και ότι χρήµατα πληρώθηκαν (περί τα 550 εκατ. ευρώ) παραµονές Χριστουγέννων, δικαίωσαν τον πρόεδρο, Βαγγέλη Σηµανδράκο. Ήταν µια ακόµα κακή πληρωµή, στις δεκάδες που έχουν γίνει από καταβολής του Οργανισµού Πληρωµών.
Βεβαίως, δεν έδωσαν περαιτέρω επιχειρήµατα ούτε στον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να καταστεί αυτόµατη η αποµάκρυνση Σηµανδράκου. Απλά, επιβεβαίωσαν κατά κάποιο τρόπο τη «συµφωνία» που είχε γίνει στις αρχές Νοεµβρίου, στη συνάντηση του Μαξίµου.