Μπορεί να απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό με τις περιοδείες, τα διλήμματα που διατυπώνονται και τα κομματικά συνέδρια, έχουν δώσει ένα έντονο προεκλογικό άρωμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τερματιστεί, αλλά και η ενεργειακή κρίση, ενδεχομένως να αλλάξουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Τα διλήμματα
Με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα επεισόδια στο ΑΠΘ ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει ένα από βασικά όπλα κατά την προεκλογική περίοδο, όποτε και αν αυτή ξεκινήσει και επίσημα. Έθεσε εκ νέου το δίλλημα “βιβλιοθήκες” ή “βαριοπούλες” και αναρωτήθηκε: “Πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου; Πότε λίγοι κρανοφόροι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, βαφτίζονται “χιλιάδες φοιτητές”; Και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;”.
Σύγκριση στα εθνικά θέματα
Η σύγκριση των όσων πέτυχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο όπλο του Μαξίμου απέναντι στην Κουμουνδούρου. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα που υπήρξε σε όλους τους τομείς ακόμη ειδικά δε σε αυτόν της εξωτερικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε πως δεν αντιμετωπίζεται με “πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι “καμμένες” λογικές που απέτυχαν” είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Όσον αφορά τις απειλές Ερντογάν εκτίμησε πως με την στρατηγική που ακολουθεί, διαρκώς απομονώνεται. “Κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Εμείς, όμως, ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομα τους να αλλάξουν και την λογική τους. Αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα σημείωσε πως το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες και ισχυρή άμυνα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η διεθνοποίηση των προκλήσεων ώστε φίλοι και εταίροι να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο.
ρεπορτάζ του Σωτήρη Σταθόπουλου, πηγή: www.thetoc.gr