Δευτέρα
26
Σεπτέμβριος
TOP

Χατζηδάκης: Τέλη Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει η εκκαθάριση των συντάξεων του 2019

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει η εκκαθάριση των συντάξεων του 2019 σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχει προτεραιοποίηση και για το κλείσιμο παλαιότερων εκκρεμοτήτων από το 2018, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του.

Γενικότερα, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η δέσμευση είναι μέχρι τα τέλη του α’ εξαμήνου του 2022 να έχει κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. «Το καλοκαίρι του 2019 είμασταν στις 190.000 εκκρεμείς συντάξεις, τώρα είμαστε στις 120.000 εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες είναι οι 90.000 (άνω των τριών μηνών), οι 50.000 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, είτε προκαταβολές εθνικών συντάξεων και οι υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν, είναι λόγω οφειλών. Δεν θέλω να μειώσω την έκταση του προβλήματος καταβάλλουμε προσπάθεια, υπάρχουν δυσκολίες όμως με πιστεύουμε πως θα έχουμε την εξέλιξη που θέλουμε» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε ένα 24ωρο 13.500 κλήσεις ασφαλισμένων στο 1555
Αναφερόμενος στη λειτουργία του αριθμού 1555 για τους ασφαλισμένους συνταξιούχους και εργαζόμενους είπε ότι είναι ένα τεράστιο βήμα, αντίστοιχο της προσπάθειας που γίνεται για τη ψηφιοποίηση. «Σε πιλοτική βάση σε 100 μέρες, κάλυψε περίπου 400.000 συμπολίτες μας. Από αυτές οι 384.000 εξυπηρετήθηκαν, και το 85% απαντήθηκαν τα ερωτήματα αμέσως από τους τηλεφωνητές. Εκκρεμές ως προς την απάντηση έχει μείνει μόνο το 3% των κλήσεων, δεν είναι λίγο, για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης είναι μία μικρή επανάσταση. Μετά τη δημοσιοποίηση που κάναμε ότι ξεκινά κανονικά, χθες μόνον, είχαμε 13.500 κλήσεις. Υπήρχαν επτά τηλεφωνικά κέντρα και διάσπαρτες γραμμές, τώρα θα είναι μία γραμμή, η 1555 που θα λειτουργεί επί επτά ημέρες την εβδομάδα, σε 24ωρη βάση και δωρεάν οι κλήσεις. Η εξυπηρέτηση που γίνεται είναι προσωποποιημένη» εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η ανακοίνωση αφορά 25.000 ανέργους. «Το πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται έχει ως όρο ότι εργάζονται άνεργοι να αποκτήσουν κάποια εμπειρία και μένουν οκτώ μήνες και μπαίνουν μετά άλλοι άνεργοι στις θέσεις τους» εξήγησε.

Για τον κατώτατο μισθό και με αφορμή τη σκληρή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από την Κομοτηνή, ο οποίος χαρακτήρισε «κοροϊδία» την εξαγγελία για αύξηση 2% της τάξης των 50 λεπτών ημερησίως, απάντησε ότι η αντιπολίτευση ξεχνά τη μείωση αφορολογήτου και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που λειτουργούσε το ίδιο επιβαρυντικά για τους εργαζομένους.

Πηγή iefimerida.gr