
Το στίγμα της στρατηγικής ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την έναρξη του μεγάλου Συνεδρίου Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, που διεξάγεται στις 30 και 31 Μαΐου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών. Ο κ. Πτωχός εκπροσώπησε και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), μεταφέροντας την κοινή βούληση όλων των Περιφερειών για μια ολοκληρωμένη πολιτική γαστρονομικής ταυτότητας και εξωστρέφειας.
Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ο Περιφερειάρχης και Β΄Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Δημήτρης Πτωχός ανέδειξε τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως έναν «ζωντανό οργανισμό», που συνδέει τη γη με την ιστορία και τις τοπικές κοινωνίες, και ταυτόχρονα αποτελεί «δυναμικό μηχανισμό οικονομικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και πολιτισμικής έκφρασης».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Πελοπόννησο, ως μια από τις πλέον προικισμένες, γαστρονομικά, περιοχές της χώρας. Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας στο πλαίσιο του νέου Place Brand: από την ενίσχυση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, τη σύνδεση με τον τουρισμό και τη μεταποίηση, μέχρι τη δημιουργία Κέντρων Γαστρονομίας, θεματικών διαδρομών για το ελαιόλαδο και το κρασί, και τη θεσμοθέτηση του νέου Φεστιβάλ Πελοποννήσου.
«Όλα αυτά δεν μένουν στις προθέσεις. Υλοποιούνται, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μεθοδικό σχεδιασμό», υπογράμμισε ο κ. Πτωχός, σημειώνοντας πως η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνει τη στρατηγική για εξωστρέφεια με ποιότητα και χαρακτήρα.
Ολοκληρώνοντας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη σύμπλευσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και εξωστρεφούς γαστρονομικού οικοσυστήματος σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας πως «το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας χτίζεται με ρίζες στον τόπο και βλέμμα στον κόσμο».