Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στον Κυπαρισσιακό – Τι λένε οι επιστήμονες – Η στιγμή του σεισμού (video)

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μετά τον διπλό, πρωινό, ισχυρό σεισμό.

Δύο δονήσεις μεγέθους 5,7 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησαν μνήμες από το… παρελθόν και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε πολλές περιοχές. Μικροζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω και στα Στροφάδια. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

«Το 2018 η περιοχή είχε δώσει σεισμό 6,8 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο in, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζει ότι ακόμα είναι νωρίς για να πούμε αν τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Όπως εξηγεί, «ήδη έχουν γίνει έξι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη και αυτό είναι ένα ενθαρυντικό στοιχείο. Ασφαλώς πρέπει να περιμένουμε και να μαζέψουμε περισσότερα στοιχεία».

Η συγκεκριμένη περιοχή στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και κατά συνέπεια δεν αποτελεί έκπληξη η σειμερινή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ. «Το 2018 είχε δώσει σεισμό 6,8 Ρίχτερ. Δεν μας ανησυχεί όμως κάτι ιδιαίτερο, επειδή το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Εξήγησε πως «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου». Σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα» και τόνισε πως: «Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τους κατοίκους, αλλά καλό θα ήταν να μην προσεγγίζουν ερειπωμένα σπίτια και να μην κατοικούν σε σπίτια που έχουν προβλήματα στατικότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.

Έλεγχοι σε σχολεία και κτίρια  για τυχόν ζημιές

«Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Αναστασόπουλος, «κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας».

Κλειστά σχολεία στην Ηλεία

Την διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ. «Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε ο Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων». Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ανοιχτά των Φιλιατρών και έγινε αισθητός και στην Αττική, λένε οι σεισμολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψε δύο σεισμούς 5,7 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έγινε λάθος και ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ τελικά ήταν ένας, ωστόσο είχε προηγηθεί ακόμη ένας 4,3 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Πάτρα:

Η στιγμή του σεισμού στον Πύργο

Ο έμπειρος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο μπέρδεμα με τον διπλό σεισμό και ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς να πούμε αν τα 5,7 Ρίχτερ είναι η κύρια σεισμική δόνηση».

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι «η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν» και «δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση.
Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης είπε στην τελεόραση του ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός «δεν εμπνέει ανησυχία».

Στο ίδιο κλίμα συντάσσεται και ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο σεισμολόγος είπε στο protothema.gr ότι «ο σεισμός δεν εμπνέι ανησυχία γιατί έχει καταγραφεί σε θαλάσσιο χώρο με μεγάλο εστιακό βάθος».

Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος στα 29,1 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε μέρος της κάτω Ιταλίας

Στο μεταξύ ο σεισμός ήταν τόσο έντονος που έγινε αισθητός και στην κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες μετά τους δύο σεισμούς

Την ίδια ώρα, «αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Αναστασόπουλος, «κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας».

πηγη protothema.gr