Υγειονομικοί αξιωματούχοι, επιδημιολόγοι και ειδικοί σε όλον τον κόσμο προειδοποιούν για έναν δύσκολο Ιανουάριο που έρχεται, λόγω της σαρωτικής παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται με καλπασμούς ανά την υφήλιο. Κι όμως, αυτή είναι μια αισιόδοξη εκτίμηση – όσο και αν δεν φαντάζει καθόλου ως τέτοια.
Χθες, Πέμπτη (30/12) στην Ελλάδα σημειώθηκε νέο τρομακτικό ρεκόρ 24ωρου με 35.580 κρούσματα – το τρίτο διαδοχικό ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών «δείχνουν» ότι τα «χειρότερα» βρίσκονται μπροστά μας. Και η λέξη χειρότερα μπαίνει σε εισαγωγικά, επειδή υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά σημάδια που καθιστούν τα πράγματα λιγότερα «μαύρα» από όσο προμηνύονται.
Ηδη, το 60% των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην Ομικρον, η οποία εξαπλώνεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, εκτιμάται να λάβει χώρα κοντά στις 19-20 Ιανουαρίου, με πάνω από 60.000 με 65.000 μολύνσεις κατά μέσο όρο.
Υπάρχει, δηλαδή, αυτή τη στιγμή, η «αισιόδοξη» πρόβλεψη ενός οξυκόρυφου κύματος, με ραγδαία «έκρηξη» κρουσμάτων, το οποίο, όμως, θα κρατήσει για μόλις ένα μήνα – σε αντίθεση με την αντίστοιχη διάρκεια της παραλλαγής «Δέλτα», που αποδείχθηκε μακρόσυρτη.
Αλλωστε, προς αυτό συνηγορούν και τα δεδομένα από την Νότια Αφρική – τη χώρα όπου πρωτοεντοπίστηκε η εξαιρετικά μεταδοτική Ομικρον. Εκεί, υπήρξε κορύφωση σε 25-30 ημέρες, την οποία στη συνέχεια διαδέχθηκε απότομη πτώση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, από το τέλος Μαρτίου θα έχουμε φυσιολογικούς αριθμούς κρουσμάτων και τέλος Απριλίου θα έχουμε «τελειώσει» με την Ομικρον.
«Τα κρούσματα που μας δίνει το δικό μας το μοντέλο είναι πάρα πολλά, είναι δεκάδες χιλιαδες κρούσματα τις επόμενες μέρες. Θέλω να πιστέψω ότι θα περιοριστούμε σε κάτω από 45 χιλιάδες αν και θα υπάρχουν αιχμές πιθανότατα μεγαλύτερες» τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, προς επίρρωση των εκτιμήσεων για έναν πολύ δύσκολο μήνα μπροστά μας.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι αυτή θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.
Τα κρούσματα μεταξύ των μαθητών, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ανεμβολίαστοι, έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία δείχνουν αύξηση των νοσηλειών μεταξύ των ατόμων ηλικίας 17 ετών και κάτω.
«Ιογενής θύελλα»
Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, Αμερικανοί ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν την Πέμπτη τους Αμερικανούς ότι ένα αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων COVID-19 με την παραλλαγή Ομικρον απειλεί να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους – από τα σχολεία μέχρι τα ψώνια – και τους προέτρεψαν να προετοιμαστούν τώρα για έναν δύσκολο μήνα μπροστά τους.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων, με περισσότερες από 290.000 νέες μολύνσεις να καταγράφονται κάθε μέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Η άνοδος έρχεται εν μέσω αυξημένων μετακινήσεων και ταξιδιών στο πλαίσιο των Χριστουγέννων ενώ ο απολογισμός της Πρωτοχρονιάς θα φανεί στην πορεία.
«Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο δραματικά, που θα δυσκολευτούμε να κρατήσουμε την καθημερινή ζωή σε λειτουργία», δήλωσε σε αποκαρδιωτικούς τόνους ο δρ. Μάικλ Οστερχολμ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
«Ο επόμενος μήνας θα είναι μια ιογενής χιονοθύελλα», είπε. «Όλη η κοινωνία θα πιεστεί από αυτό».
Ο Δρ. Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος αξιωματούχος των μολυσματικών ασθενειών της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κρούσματα πιθανότατα θα αυξηθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Με τις ελλείψεις σε τεστ και τις λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση αυτή στα κρούσματα θα αναστατώσει τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, τα σχολεία και τους λιανοπωλητές, μεταξύ άλλων, τις επόμενες εβδομάδες.
Η αύξηση των νοσηλειών την ώρα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βγαίνουν εκτός μάχης λόγω των δικών τους περιπετειών με την COVID είναι επίσης ανησυχητική.
(Με πληροφορίες από Reuters και https://www.huffingtonpost.gr/).