Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Εαρινές προβλέψεις ΕΕ: Πάνω από το όριο ο πληθωρισμός – Επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης

Ακρίβεια διαρκείας «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%, στο 2,1% (πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ) από το 2,8% φέτος, ενώ στα προβληματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται και οι εξελίξεις στην απασχόληση, παρά τη «μείωση της ανεργίας».

Επίμονες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και υπηρεσίες

Παρά την περαιτέρω πτώση των τιμών της ενέργειας, η διαδικασία αποπληθωρισμού σταμάτησε προσωρινά στα μέσα του 2023 λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις των πλημμυρών και τις υψηλές τιμές των υπηρεσιών.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 4,2% το 2023 και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο σταδιακά, βραχυπρόθεσμα, λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% και 2,2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Φωτιά στην τσέπη έβαλαν τα τρόφιμα

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έρχονται μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και καταρρίπτουν τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί μηδενικού πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,2% τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν το ράλι ανόδου, με τον δείκτη τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να αυξάνεται στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%). Κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών. Σε άλλες κατηγορίες εκτός των τροφίμων, το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 6,3%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15%, το πακέτο διακοπών που ήταν ήδη απλησίαστο, κατά 7,9%, ενώ τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρο κατά 5%.

Διαβάστε περισσότερα στο www.in.gr

Πηγή: www.in.gr