Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ελληνική οικονομία: Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων για ανάπτυξη με φόντο τις εκλογές

Ο ανοδικός κύκλος στον οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί, εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης και δεξαμενών σκέψεις, θεωρώντας μάλιστα πως είναι σχετικά προστατευμένη από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αποτέλεσε εξάλλου το δέκατο τρίμηνο στη σειρά με θετικό πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση, με αποτέλεσμα την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, υπεραποδίδοντας σε σύγκριση με την ευρωζώνη (2,4%), ενώ ήδη εν μέσω της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, στο 2,3% από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού.

Η ανάπτυξη

Αξιωματούχοι με γνώση των δεδομένων δεν αποκλείουν μάλιστα πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί στην περιοχή του 2,5%-3%, δεδομένου πως τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού κάνουν λόγο για αύξηση τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι επενδύσεις είναι τώρα σχεδόν 50% πάνω από τα προ πανδημίας υψηλά (αν και παραμένουν κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχές του 2010, πριν από την κρίση χρέους), ενώ η απασχόληση που έχει ήδη ανακτήσει τα προ της πανδημίας επίπεδα, θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με τον δείκτη PMI της μεταποίησης να επιστρέφει πάνω από το όριο του 50.

Η ανάκαμψη βασίζεται σε μια ευρεία βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο χαμηλός λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ αφήνει την Ελλάδα λιγότερο εκτεθειμένη στην άνοδο των επιτοκίων.

Οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ προσφέρουν εξάλλου ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ δίνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε κατά τη 10ετή κρίση χρέους. Το ρεκόρ εικοσαετίας στις άμεσες Ξένες Επενδύσεις και ο διπλασιασμός των εξαγωγών ως % του ΑΕΠ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα αποτελούν καλούς οιωνούς, όπως επίσης και η πορεία του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ που εκτιμάται πως απόρροια και του υψηλού πληθωρισμού θα υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από το 206% του ΑΕΠ το 2020.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ