Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος – Οι εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

H ενεργειακή κρίση έχει υποτροπιάσει, οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευτεί και πάλι, την ώρα που εξυφαίνονται δυσμενή σενάρια για την επάρκεια της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα, ιδίως αν η Ρωσία περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει και μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση της χρήσης ρεύματος σε δημόσια κτίρια, δρόμους κτλ, είναι επαρκές και ως εκ τούτου η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, η οποία ανήκει στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος εκτιμά ότι το σύστημα παροχής ηλεκτρισμού, δεν θα αντέξει τον επερχόμενο χειμώνα και είναι πιθανό να υπάρξουν εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά, προκειμένου να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο που είναι ένα ολικό μπλακ άουτ. «Μέτρα όπως αυτά του κλεισίματος μια λάμπας ανά δήμο, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Συνεπώς θα αναγκαστούμε να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά», δήλωσε στο ΟPEN ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο οποίος εκτίμησε ότι το νέο ράλι που πραγματοποιούν οι ενεργειακές τιμές, θα επηρεάσει δυσμενώς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για στήριξη των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει προβεί στον κεντρικό σχεδιασμό της με δεδομένο ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα κυμαίνεται στα 225 ευρώ , ωστόσο μετά τον υποτροπιασμό της ενεργειακής κρίσης, η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα έφτασε την Παρασκευή στα 394 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωναμε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σημαίνει ότι «οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι διπλάσιες αν θέλει η κυβέρνηση οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν μια αύξηση στα 17 λεπτά, από 11 που πλήρωναν πέρυσι»

Ενας από τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση, είναι επαναδραστηριοποίηση των λιγνιτικών εφεδρειών. Ο κ.Αδαμίδης υποστήριξε ότι οι εξορύξεις λιγνίτη έχουν αυξηθεί, ωστόσο δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

«Χρειάζονται 1000 προσλήψεις στους σταθμούς και τα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλούπολης προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στην αύξηση της εξόρυξης με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του λιγνίτη», επεσήμανε και σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στην παραγωγή και η Πτολεμαΐδα 5.

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Το υπουργείο Ενέργειας, πάντως, και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

    Πηγή: sofokleousin.gr