Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – Ισραήλ: Οι στόχοι και οι εκκρεμότητες

Η αντοχή των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων έχει περάσει επιτυχώς από πολλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια, και η Αθήνα επιθυμεί να συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Ετσι, τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ελι Κοέν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις εβδομάδες. Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενδεχομένως ο κ. Δένδιας να γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αποτελεί ενδιαφέρουσα σύμπτωση η παράλληλη παρουσία στο Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μόλις χθες ανακοίνωσε επίσπευση του ταξιδιού του στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα. Η κοινή παρουσία των δύο υπουργών στο Ισραήλ είναι σημαντική, καθώς καταγράφεται περίπου τρεις εβδομάδες από την προγραμματιζόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, αλλά και την επανεκκίνηση των εργασιών του σχήματος 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ). Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν κάποιες επαφές σε αυτό το σχήμα (3+1), αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το οποίο αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην Κυπριακή Δημοκρατία και το τριμερές σχήμα με το Ισραήλ, το οποίο αρχικά συγκροτήθηκε ως εργαλείο παράκαμψης των τουρκικών απόψεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο το οποίο προκαλεί τη σφοδρότατη ενόχληση της Αγκυρας. Παρά το γεγονός ότι στην επικείμενη περιοδεία του στην περιοχή ο κ. Μπλίνκεν, πέρα από την επίσκεψή του στην Αθήνα θα μεταβεί και στην Αγκυρα, στην Τουρκία η στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίζεται ως μεροληπτική υπέρ της Ελλάδας. Επιπλέον, αν και οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνσης, η προσωπική σχέση των ηγετών (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Μπέντζαμιν Νετανιάχου) παραμένει δύσκολη.

Ο συντονισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ αφορά ευρύτερα θέματα και δεν περιορίζονται στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία ενθαρρύνθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας να ασκηθεί μια πίεση «κανονικοποίησης» της συμπεριφοράς της Αγκυρας στην περιοχή. Η σημαντικότερη πτυχή των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ στην παρούσα φάση αφορά την προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η εξαγωγή τους προς την Ευρώπη με κάθε τρόπο. Η άριστη σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά εσχάτως και ο στενός συντονισμός με τη Σαουδική Αραβία εις ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, καλλιεργούν το έδαφος για ακόμη πιο στενή συνεργασία. Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση ο East Med δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως πρώτη προτεραιότητα, θα βρεθεί και αυτός στο τραπέζι των συνομιλιών Δένδια.

Στις εκκρεμότητες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ υπάρχουν και πολύ σοβαρά εξοπλιστικά θέματα τα οποία χρονίζουν, όπως τα πυραυλικά συστήματα ακριβείας SPIKE/NLOS, αλλά και το ενδεχόμενο επαναφοράς σε κατάσταση πτήσης κάποιων από τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ προχωράει κανονικά η συμφωνία για τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην Ιταλία είναι ήδη έτοιμο το πρώτο από τα καινούργια αεριωθούμενα εκπαιδευτικά της Π.Α. M-346, που σύντομα θα προσγειωθεί στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr