Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Έως και 50.000 ευρώ έπαθλα με τη φορολοταρία – Τι αλλάζει

Έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 κάθε μήνα και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα θα μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά στη φορολοταρία.

Το μέχρι σήμερα μέτρο που προέβλεπε 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους καταργείται και στη θέση του θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το  ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψους του εισοδήματος και εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη. Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένεται να εξειδικευτεί περαιτέρω από το Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει:

-Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

-Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

-Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2022 αλλάζει και σύστημα συλλογής αποδείξεων. Η κυβέρνηση προσθέτει επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενο να ζητούν αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Με τις νέες ρυθμίσεις από τον Ιανουάριο του νέου έτους θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς 18  επαγγελματικούς κλάδους (δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς κ.α ) Αναλυτικότερα:

Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή αλλά το ποσό της έκπτωσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και θα ισχύσει για τις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελματιών:

α) Δικηγόρους
β) Αρχιτέκτονες.
γ) Ιδιωτικούς ερευνητές.
δ) Εργολάβους κηδειών και καύσης νεκρών.
ε) Εργολάβους κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
στ) Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
ζ) Ξυλουργούς.
η) Εργολάβους καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
θ) Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
ι) Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
ια) Ταξιτζήδες.
ιβ) Εργολάβους μεταλλικών. κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
ιγ) Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
ιδ) Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
ιε) Ψυκτικούς, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
ιστ) Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
ιζ) Φωτογράφους
ιη) Εργολάβους σκυροδέματος.

Το κέρδος για τους φορολογούμενους διαμορφώνεται σε έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για  εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 15.000 ευρώ: 2.000 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 1.670 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Επίσης τα έξοδα που πραγματοποιεί ετησίως κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους ,ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα “μετρούν” διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες  Π.χ.  δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.