Για πρώτη χρονιά επιδοτούνται και οι πολίτες που θα καταναλώσουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ζεσταθούν, περίπου 1,2 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα είναι οι δικαιούχοι, είπε στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.
H διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Τα στοιχεία τα οποία πρέπει να έχουμε είναι το ΑΦΜ του αιτούντα και οπωσδήποτε ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών γιατί παίζει ρόλο στο ποσό που θα πάρουμε.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας μας, τον ταχυδρομικό κώδικα κι αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στο ποσό που θα πάρουμε, γιατί ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα είναι οι βαθμοημέρες, οι οποίες προσδιορίζουν το κρύο που έχει στην περιοχή στην οποία μένουμε.
Καθεστώς χρήσης υγείας
Επίσης χρειάζεται το καθεστώς της χρήσης της οικίας, εάν είναι ιδιόκτητο, νοικιασμένο ή εάν είναι δωρεάν παραχώρηση μπαίνουν και τα στοιχεία εκείνου ο οποίος μας το παραχωρεί, μας το νοικιάζει σε περίπτωση που δεν είναι ιδιόκτητη κατοικία.
Τα κριτήρια ίδια ακριβώς με τα κριτήρια τα οποία είχαμε για το θέμα του πετρελαίου, των καυσόξυλων και του φυσικού αερίου, δηλαδή 16.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Σχετικά με την ακίνητη περιουσία, υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια. Δεν πρέπει ακίνητη περιουσία μας να είναι πάνω από 200.000 ευρώ αν είμαστε μονοπρόσωπο νοικοκυριό ή 300.000 ευρώ αν είμαστε οικογένεια.
Η επιδότηση
Σχετικά με τον κύκλο των εργασιών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι κάτω από 80.000 ευρώ και εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν οποιοδήποτε άλλο επίδομα θέρμανσης, δηλαδή επίδομα και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Το ύψος επιδότησης ξεκινάει από 45 ευρώ και φτάνει στα 480 ευρώ.
Η περίοδος επιδότησης ξεκινάει το πρώτο τρίμηνο 2024 και τα χρήματα δεν θα τα πάρουμε σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, απλά θα πιστωθούν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του παρόχου που έχουμε επιλέξει για να ηλεκτροδοτείται το ακίνητο.
Τα νέα ψηφιακά συμβόλαια
Αναφερόμενος στα ψηφιακά πλέον συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τον κλάδο των συμβολαιογράφων.
Με τα νέα ψηφιακά συμβόλαια, τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο γραφείο του συμβολαιογράφου και ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται, δεν χάνει χρόνο.
Και το σημαντικότερο από όλα, όταν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό που απαιτείται, είναι αρμόδιος συμβολαιογράφος ώστε να το προσκομίσει.
Πρώτα από όλα ο συμβολαιογράφος ξεκινάει η δημιουργία του ψηφιακού φακέλου, βάζει τους κωδικούς των ακινήτων ούτως ώστε να μπλοκάρει την διαδικασία, και για το συγκεκριμένο ακίνητο να μπορεί να γίνουν κι άλλες πράξεις.
Πρόσκληση
Ακολουθεί η πρόσκληση των συμβαλλομένων, δηλαδή τα δύο συμβαλλόμενα μέλη (πωλητής και αγοραστής) θα λάβουν μία ηλεκτρονική πρόσκληση ούτως ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι στο συμβόλαιο ψηφιακά.
Όλα τα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη αλλά και τον αγοραστή ο συμβολαιογράφος τα αντλεί, τα εξάγει και τα ζητάει από την ΑΑΔΕ, από τον ΕΦΚΑ, από το Κτηματολόγιο και από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία απαιτείται.
Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος επικαιροποιεί τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις αυτές, γιατί αυτά τα πιστοποιητικά, τα ψηφιακά και οι βεβαιώσεις θα είναι μέρος του συμβολαίου σαν συνημμένα πλέον στο συμβόλαιο και υποβάλλει τις αντίστοιχες δηλώσεις.
Πλέον ο ίδιος ο συμβολαιογράφος μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προσδιορίζει τον φόρο και δημιουργείται η ταυτότητα οφειλής πλέον.
Τέλος, μεταγράφει ηλεκτρονικά το συγκεκριμένο ακίνητο στο Κτηματολόγιο και αναρτά ψηφιακά το επικυρωμένο πλέον συμβόλαιο. Οι ενστάσεις συμβολαιογράφων είναι ότι δεν έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο να γράψουν αυτά που γράφουν σε κάθε συμβόλαιο, είπε.
Πηγή: ot.gr