Ολα τα σημάδια, ότι στο άμεσο μέλλον και στην Ελλάδα θα εμφανιστούν φαινόμενα μαζικών παραιτήσεων από την εργασία, εμφανίζει η εγχώρια αγορά εργασίας, όπως σκιαγραφείται σε έρευνα του ομίλου Adecco: οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τον μισθό, κυρίως σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες, η εργασιακή εξουθένωση τους τελευταίους 12 μήνες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο και ήδη κάποιοι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, μιλώντας στην «Κ», οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν τόσο τις οικονομικές ανησυχίες των εργαζομένων τους όσο και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευημερία τους, παραμένοντας διαρκώς στο πλευρό τους, «για να μην έρθουν αντιμέτωπες με κύματα παραιτήσεων».
Τα σημάδια για την Ελλάδα
Συντεταγμένοι με τη γενικότερη τάση, οι Ελληνες εργαζόμενοι δηλώνουν σε ποσοστό 59%, πολύ κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο (62%), ότι είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους. Στον αντίποδα, άκρως ανησυχητικά είναι τα σημάδια όσον αφορά την ψυχική τους υγεία. Και αυτό, γιατί στην τρέχουσα έκδοση της μελέτης της Adecco, η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου. Συνολικά, το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο στην Ευρώπη, κυρίως σε Φινλανδία και Ελλάδα, καθώς και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 4 στους 10 Ελληνες εργαζομένους (37%) δήλωσαν πως η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει εντός του τελευταίου χρόνου, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι στο 24%.
Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στις χώρες όπου ομαδοποιείται η χώρα μας, ήτοι Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία (ΕΕΜΕΝΑ), ανησυχούν έντονα για τον πληθωρισμό παρά τους αυξημένους μισθούς, γεγονός που τους δημιουργεί και την ανάγκη να αναζητήσουν νέα δουλειά. Συγκεκριμένα, το 71% θεωρεί πως ο μισθός τους δεν είναι αρκετά υψηλός για να αντεπεξέλθει στον υψηλό πληθωρισμό, παρότι σε ποσοστό 62% δηλώνουν πως είχαν αύξηση αποδοχών τα τελευταία δύο χρόνια. Για το 23% ο μισθός παρέμεινε ο ίδιος, ενώ για το 14% μειώθηκε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη moneyreview.gr