Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Εργαζόμενοι στην εστίαση: Δεν θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος που “σπάει” το 5νθήμερο

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να προχωράει με θεαματικές επιδόσεις. όπως διατείνονται οι παράγοντες της αγοράς, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό αντί να λύνονται αυξάνονται, ναρκοθετώντας τα καλά αποτελέσματα στους δύο κλάδους.

Αρχικά στην εστίαση, το πρόβλημα έχει να κάνει με την εγκύκλιο που έφερε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εργασίας η οποία -σύμφωνα με τους εργαζόμενους- καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού καθώς καταργεί το πενθήμερο 40ωρο, ανοίγοντας την κερκόπορτα για εξαήμερη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή για λόγους υπερεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος έδινε το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Μάλιστα, για να προτιμήσουν τις περισσότερες ημέρες εργασία ανά εβδομάδα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιον προσωπικό ή οικογενειακό λόγο να επικαλεστούν και να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Μιλώντας στο Σin, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, ουσιαστικά περιέγραψε ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία όπως είπε προτείνει 6ήμερη εργασία 48 ωρών με 5% προσαύξηση.

Σχολίασε δε επικριτικά το θέμα της επίκλησης οικογενειακού λόγου για το 6ήμερο υποστηρίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι επιθυμούν να εργάζονται λιγότερο όχι περισσότερο.

Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι, αν τελικά εφαρμοστεί η εγκύκλιος από το υπουργείο, είναι αποφασισμένοι όχι μόνο για κινητοποιήσεις αλλά ακόμα και να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας για να ξεκινήσει από την αρχή η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, κατήγγειλε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε μαζικό πλέον βαθμό, καθώς -όπως είπε- μόνον το 10% των επιχειρήσεων εφαρμόζει το νόμο. Πρόσθεσε δε ότι τα φαινόμενα παραβίασης αφορούν κυρίως μεγάλους τουριστικούς προορισμούς κι έκανε λόγο για επιχειρηματική κουλτούρα παραβίασης της νομοθεσίας.

Εμφανίστηκε τέλος απαισιόδοξος εκτιμώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, του χρόνου θα διπλασιαστούν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό ενώ ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους του κλάδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΕΤ Γιώργου Χότζογλου στο Σin και την Έλλη Κομνηνού:

Τί γίνεται με την εγκύκλιο που καταργούσε το 40ωρο και το πενθήμερο στην εστίαση;

Μετά από μία συνάντηση στο υπουργείο καταφέραμε και παγώσαμε προσωρινά το επίμαχο άρθρο 7 της εγκυκλίου που αναφέρεται στην παραχώρηση της 6ης μέρας εργασίας με σκοπό να γίνει μία τελευταία προσπάθεια με τους εργοδότες μη τυχόν και μπορέσουμε και βρούμε λύση.

Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ;

Ναι συναντηθήκαμε και αυτό που έχουμε να κάνουμε με τον κ. Καββαθά είναι να διευθετήσουμε τις 40 ώρες εβδομαδιαίως είτε σε πενθήμερο 8ωρο όπως προβλέπει η σύμβαση είτε σε 6ήμερο με 6 ώρες και 40 λεπτά εργασία και βέβαια πάντα με μια προσαύξηση την 6η μέρα που εμείς την έχουμε ορίσει στο 15%. Ο νόμος προβλέπει 30%, εμείς ζητάμε 15%. Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς αντιπρότεινε 6 8ωρα δηλαδή 48 ώρες την εβδομάδα δουλειά και προσαύξηση μόλις 5%. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε κάτι τέτοιο.

Και μάλιστα είμαι απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, γιατί ενώ ήταν να τηλεφωνηθούμε εκ νέου με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τελικά αυτό το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ και ως εκ τούτου εμείς μένουμε στα συμφωνηθέντα δηλαδή στο 5νθημερο και το 40ωρο ως έχει αναγραφεί στην κλαδική σύμβαση και όπως την έχει επεκτείνει το υπουργείο.

Τώρα από εκεί και πέρα αν το υπουργείο θέλει να ενεργοποιήσει μια παράνομη εγκύκλιο –και τη λέω παράνομη γιατί έτσι την έχουν χαρακτηρίσει όλοι οι νομικοί- τότε εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε κάτι τέτοιο. Δεν θα επιτρέψουμε στους συναδέλφους να υποκύπτουν σε εκβιασμούς, να δηλώνουν δήθεν ότι έχουν οικογενειακό πρόβλημα για να δουλεύουν μία μέρα παραπάνω. Εκεί είναι το απορίας άξιον αφού όταν έχεις οικογενειακό πρόβλημα θέλεις να δουλεύεις λιγότερο, θέλεις μία μέρα ρεπό για να το λύσεις όχι να δουλεύεις παραπάνω.

Και πως σκοπεύετε να κινηθείτε σε μια τέτοια περίπτωση;

Αν δούμε ότι το φαινόμενο λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας σκεφτόμαστε να καταγγείλουμε εμείς οι ίδιοι τη σύμβαση ούτως ώστε να ξεκινήσει μια καινούργια διαπραγμάτευση από την αρχή για τη θέσπιση καινούργιας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο.

Πάντως, είναι κρίμα μια κλαδική σύμβαση εργασίας που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους σε 83.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εκεί που είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι μετά από δεκαετίες θα είχαμε επιτέλους ρυθμισμένους όρους εργασίας, να έρχεται η ίδια η Πολιτεία και να ναρκοθετεί αυτόν τον κλάδο.

Να περάσουμε στο θέμα του τουρισμού: Τα πράγματα όπως διατείνονται οι αρμόδιοι φορείς πάνε θεαματικά καλά, με τους εργαζόμενους τί γίνεται;

Εμείς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δηλαδή ενώ η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει κηρυχθεί υποχρεωτική κι έχει επεκταθεί από το υπουργείο Εργασίας εδώ και ενάμιση χρόνο δυστυχώς βλέπουμε να είναι πολύ μικρά τα ποσοστά εφαρμογής της.

Σε έναν ενδελεχή έλεγχο που κάναμε με τα κατά τόπους σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα και με τις περιφερειακές επισκέψεις που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα σαν Ομοσπονδία, ανακαλύψαμε ότι η σύμβαση εφαρμόζεται μόλις στο 10% των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου, δηλαδή σε 1.500 επιχειρήσεις από τις 10.500 που υπάρχουν συνολικά στη χώρα με αποκορύφωμα της εργατικής παραβατικότητας μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και η Χαλκιδική.

Βλέπετε ότι είναι πλέον επιχειρηματική κουλτούρα στη χώρα μας να αθετούνται οι συμφωνίες και να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία. Εάν λοιπόν η Πολιτεία δεν λάβει μέτρα άμεσα, τα οποία εμείς τα έχουμε απαριθμήσει:

•    Στην καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

•    Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας

•    Αλλά κυρίως στη στήριξη τους νεκρούς μήνες, τον χειμώνα δηλαδή, των εποχικά εργαζομένων

τότε πολύ φοβόμαστε ότι του χρόνου αντί για 50.000 κενές θέσεις εργασίας θα έχουμε κενές 100.000 θέσεις. Δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα κίνητρο για να εργαστεί κάποιος σεζόν στον τουρισμό.

Είδε το φως της δημοσιότητας πρόταση του κ. Κικίλια να επιδοτούνται οι θέσεις εργασίας αντί να δίνεται επίδομα ανεργίας για όσους εργάζονται με συμβάσεις 6-7 μηνών. Ποια είναι η θέση σας;

Το συζήτησα κατ΄ιδίαν με τον υπουργό σε συνάντηση που είχαμε και φάνηκε να αντιλήφθηκε το λάθος σε αυτήν την πρόταση. Να συμφωνήσουμε, να επιδοτείται η θέση εργασίας.

Δείτε τη συνέχεια εδώ 

Πηγή: sofokleousin.gr