Στο 2021, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» ανήλθαν σε 34,1 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5% σε σύγκριση με το 2020 (32,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Ομως, το μερίδιο στις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν 0,5%. Το μερίδιο των κρατικών δαπανών της Ελλάδας για την πυροπροστασία ως αναλογία των συνολικών δαπανών είναι 0,6%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Ποιες χώρες δαπάνησαν τα περισσότερα
Το μερίδιο των κρατικών δαπανών για την πυροπροστασία ως ποσοστό από τις συνολικές δαπάνες ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2021, η Λιθουανία και η Ρουμανία είχαν το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας με 0,7% των συνολικών δαπανών, ακολουθούμενες από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο με 0,6%.
Ποιες χώρες δαπάνησαν τα λιγότερα
Αντίθετα, η Δανία ανέφερε το χαμηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας στις συνολικές δαπάνες με 0,1%, ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, όλες με 0,3%.
Από το 2011 και σε διάστημα μιας δεκαετίας, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αύξησαν τις συνολικές τους δαπάνες καθώς και τις δαπάνες τους για υπηρεσίες πυροπροστασίας.
Το Λουξεμβούργο κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στις δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας (+387%). Τρεις χώρες της ΕΕ μείωσαν τις δαπάνες τους για υπηρεσίες πυροπροστασίας το 2021 σε σύγκριση με μια δεκαετία νωρίτερα: Η Κύπρος (-20%), η Δανία (-17%) και η Κροατία (-14%).
Συνολικά, στην ΕΕ, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παρέμειναν σταθερές σε περίπου 0,4-0,5% των συνολικών δαπανών από το 2001.
ΠΗΓΗ imerisia.gr