Σάββατο
13
Απρίλιος
TOP

Φυσικό αέριο σε Καλαμάτα και Σπάρτη την επόμενη 2ετία -Τρέχει το επενδυτικό πλάνο της Hengas στην Πελοπόννησο (video)

Με ταχύτητα εξελίσσεται το επενδυτικό πλάνο της Hengas 40 εκατομμυρίων ευρώ στην Πελοπόννησο με τα έργα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου και στις πέντε πόλεις της Περιφέρειας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος της εταιρείας είναι η σύνδεση του 90% των οικιακών πελατών και το σύνολο των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών μέσα στα επόμενα χρόνια. Πολλαπλά και τα οφέλη τόσο σε ότι αφορά το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του φυσικού αερίου αλλά και διότι η όλη επένδυση αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στις τοπικές οικονομίες μέσω της δημιουργίας δεκάδων θέσεων εργασίας.

Η Hengas διαθέτει άδεια ανάπτυξης δικτύου διανομής σε Κόρινθο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Καλαμάτα και Σπάρτη με τα έργα στις τρεις πρώτες περιοχές να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Κόρινθο οι εργασίες του δικτύου έχουν ολοκληρωθεί. Όπως σημείωσε η Βίκυ Λαμπροπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Hengas, «έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δίκτυα στην Μεγαλόπολη και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Κορίνθου το οποίο πολύ σύντομα θα αρχίσει να συνδέει και καταναλωτές». Συγκεκριμένα για την Κόρινθο αναμένεται η σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ το Πάσχα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι συνδέσεις των καταναλωτών.

Για την Τρίπολη όπου, όπως σημείωσε, το δίκτυο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας και η ολοκλήρωση της κάλυψης στην κατηγορία των οικιακών καταναλωτών έχει προχωρήσει «σε πολύ μεγάλο ποσοστό». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την Τρίπολη προβλέπεται μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και την ολοκλήρωση των εργασιών για την διασύνδεση των βιομηχανιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Όπως σημείωσε η κα Λαμπροπούλου «Στόχος είναι την επόμενη 5ετία όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου να έχουν συνδέσει το 90% των οικιακών  και 100% των εμπορικών καταναλωτών τους».

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ

Στο δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας και Καλαμάτα και Σπάρτη. Οι πρώτες ενέργειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των δικτύων ήδη έχουν προχωρήσει, κάτι που προβλέπεται να γίνει περί μέσα του χρόνου και τέλη του χρόνου.

Ειδικά για την Καλαμάτα, η Πρόεδρος – Διευθύνουσα Σύμβουλος της Hengas σημείωσε ότι «το δίκτυο αρχικά θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό και στη συνέχεια μετά τις πρώτες συνδέσεις και ξεκινήσει η κατανάλωση θα προχωρήσουμε στη σύνδεση του δικτύου και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες για την έναρξη κατασκευής των υποδομών τόσο στην Μεγαλόπολη όπου θα γίνει ο σταθμός συμπίεσης για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην πόλη Καλαμάτας όσο και την ανάπτυξη και κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα. Είμαστε καθόλα έτοιμοι» είπε και τόνισε πως βασική προϋπόθεση είναι χρηματοδότηση καθώς όπως εξήγησε «Προφορικά έχουμε όλες τις εγγυήσεις και από τη στιγμή που προχωρήσει και γραφειοκρατικά εμείς είμαστε καθόλα έτοιμοι ώστε να έχουμε συνδέσει μέσα στα επόμενα δυο χρόνια και την πόλη της Καλαμάτας». Αντίστοιχο θα είναι το μοντέλο που θα ισχύσει και για την Σπάρτη.