Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας ξεδιπλώνει… τις σκέψεις του για τα νέα μέτρα

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε πως τα μέτρα δεν θα είναι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, αλλά προστατευτικά. Όμως, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης των εργοδοτών και εργαζομένων στην εστίαση, τότε θα μιλάμε για μέτρα τιμωρητικά προς έναν επαγγελματικό κλάδο που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας.

Δεν είναι δυνατόν, να μετατρέπεται αναγκαστικά ο εργοδότης σε αστυνόμο, και μάλιστα, να απειλείται με εξοντωτικά πρόστιμα, την ίδια ώρα, που παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός σε καταστήματα βασικών αγαθών και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι παραλογισμός, να μπορεί ο ανεμβολίαστος ενήλικος συμπολίτης μας με διενέργεια rapid test, να μπορεί να εισέρχεται σε εμπορικά καταστήματα και φυσικά να παραμένει όση ώρα θέλει και στους χώρους εστίασης να μην του επιτρέπεται. Είναι παραλογισμός, ανεμβολίαστος εργαζόμενος στην εστίαση ( εργάζεται με 2 rapid test την εβδομάδα), να έρχεται σε επαφή με δεκάδες και εκατοντάδες θαμώνες και του απαγορεύεται να επισκεφθεί με την παρέα του, ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να διασκεδάσει και να «ανεβάσει» την ψυχολογία του.

Είναι παραλογισμός να υποχρεώνουμε με νόμο τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, να έχουν μειωμένο τζίρο και να μην παίρνουμε μέτρα στήριξης, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Για ποιο λόγο ένας επιχειρηματίας να διατηρήσει ακέραιο το προσωπικό του, όταν μειώνεται τζίρος του; Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι κάτω από 50%. Σε αυτές τις περιοχές η εστίαση βλέπει μπροστά της το λουκέτο.

Μέσα από αυτές τις σκέψεις, μπορούμε να προτείνουμε κάποια μέτρα ανακούφισης αλλά και στήριξης του Κλάδου. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την Εστίαση, το 2020 το 70% των επιχειρήσεων έκλεισε με ζημίες, μόνο το 8,8% παρουσίασε κέρδη. Τον Ιούλιο του 2021 το 28,9% δήλωσε πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και μόνο το 16% πως έχει για 3 μήνες και πάνω.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις εξέφρασε τον φόβο για διακοπή της δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα, ενώ το 12,3% των επιχειρήσεων αντιμετώπιζε σοβαρό κίνδυνο άμεσης διακοπής, κυρίως λόγω υπερχρέωσης. Άρα, για την επιβίωση των επιχειρήσεων χρειάζονται μέτρα στήριξης, όπως είναι η δημιουργία ρευστότητας μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πνεύμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Την άμεση επαναφορά του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας ή και την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας και θα κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της μείωσης ή και απαλλαγής ενοικίου, αλλά και επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων. Επιπλέον, κρίσιμος για την επιβίωση των επιχειρήσεων, θα καταστεί ο τρόπος διαχείρισης των οφειλών.

Ο Ιανουάριος του 2022, που έχουν συσσωρευθεί όλες οι υποχρεώσεις, όχι μόνο τρομάζει, αλλά φαντάζει ακατόρθωτο επίτευγμα, η τυπική εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων. Μία ρύθμιση οφειλών είναι καλή όταν μπορεί να εξυπηρετείται. Αν όχι, τότε είναι θηλιά στη επιχειρηματικότητα και υποθήκευση της ανάπτυξής της.

Κάποια μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων:

  1. Θα μπορούσε στου εσωτερικού χώρους να εισέρχονται και θαμώνες με rapid test σε ισχύ.
  2. Να εμβολιασθούν υποχρεωτικά όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην εστίαση.
  3. Να συνεργαστούμε (κοινωνικοί φορείς και Κυβέρνηση), για δημιουργία καμπάνιας για την ορθότητα του εμβολιασμού, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα πλαίσια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.
    Μην ξεχνάμε πως ανάμεσά μας κυκλοφορούν πάνω από 600.000 ανεμβολίαστοι, άνω των 60 ετών (δηλαδή μια ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας) και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα του εμβολίου.
  4. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι πραγματικά εξοντωτικά. Το κυρωτικό σύστημα θα πρέπει να είναι στο πνεύμα του συνετισμού και όχι της εξόντωσης.
  5. Η ύπαρξη πινακίδας στην είσοδο του εσωτερικού χώρου, που δηλώνει τον μέγιστο αριθμό των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει, είναι χωρίς ουσία και υπερβολικό. Η απουσία της επιφέρει άστοχο πρόστιμο. Άλλωστε η δυναμικότητα μιας επιχείρησης περιγράφεται στην άδειά της.
  6. Η υποχρέωση υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υπεύθυνης δήλωσης «Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον COVID-19 είναι καθαρά γραφειοκρατική. Μπορεί εύκολα και πλεονασματικά να επιφέρει παράβαση, αφού τα διαγνωστικά κέντρα, στέλνουν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών τα στοιχεία των προσώπων που έχουν ελεγχθεί και το αποτελέσμα τους.

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι φοροτεχνικοί, αρνούνται να προβούν σε αυτή την ενέργεια, χωρίς επιπλέον αμοιβή.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Ποιος να τα πληρώσει; Αυτός που δεν έχει; Όπως αντιλαμβάνεστε για να στηριχθεί ένας επαγγελματικός κλάδος που δραστηριοποιείται με περιορισμούς, θα πρέπει να υπάρχουν συνέργειες, τόσο από την Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Κυρίαρχο μέλημά μας είναι, όταν θα έρθει η Οικονομία και η Κοινωνία μας σε μία κανονικότητα, να είμαστε όλοι ΕΔΩ.

Οφείλουμε να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε η Ιστορία μας έχει διδάξει πως στα δύσκολα πρέπει να βάζουμε όλοι πλάτη και τώρα είναι εκείνες οι στιγμές για σοβαρές αποφάσεις με υπευθυνότητα αλλά και αποτελεσματικότητα.