Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σώσουν ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώνα

Εάν η Γηραιά Ηπειρος προσβλέπει στις ΗΠΑ για να της διαθέσουν αυξημένες ενεργειακές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αντεπεξέλθει στον χειμώνα, τότε τρέφει φρούδες ελπίδες. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις αμερικανικών ενεργειακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη από σχιστολιθικά εδάφη, προειδοποιώντας ήδη πως δεν δύνανται να σώσουν την Ευρώπη. Κι όλα αυτά συμβαίνουν υπό συνθήκες φόβου, πως μια μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών «μαύρου» χρυσού θα εκτινάξει την τιμή του πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Τα σχετικά αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Παρ’ όλο που οι αγορές πετρελαίου έχουν κατευναστεί τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάπαυλα θα μπορούσε να λήξει όταν το εμπάργκο της Ε.Ε. στις ρωσικές εξαγωγές του εμπορεύματος τεθεί σε πλήρη ισχύ αργότερα φέτος. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου».

Με δεμένα τα χέρια

Ωστόσο, στελέχη ομίλων με δραστηριότητα στα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, τα πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, επισημαίνουν πως δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες επαρκώς για να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις. «Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολλά περισσότερα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε ο Γουίλ Βάνλοχ, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, Quantum Energy Partners, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές του σχιστολίθου. «Δεν επίκειται πρόγραμμα διάσωσης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Ούτε από την πλευρά του πετρελαίου ούτε από την πλευρά του φυσικού αερίου».

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την έναρξη μείωσης της παραγωγής του.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να εκμεταλλευθούν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο, δήλωσαν στελέχη του κλάδου, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της παραγωγής αργού θα υπολείπεται των κυβερνητικών προβλέψεων για περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας μεγάλης αύξησης της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστολίθου των ΗΠΑ, ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, είπε: «Οχι, δεν βλέπω να έρχεται το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν προσθέτουμε εξέδρες γεώτρησης και δεν βλέπω κανέναν άλλο να το πράττει», υπογράμμισε ο Σέφιλντ, ο οποίος διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι τιμές του αργού μπορεί να ανέλθουν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι προμήθειες συρρικνώνονται, τόνισε ο ίδιος. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 20% όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκαν 1 τοις εκατό, στα 94 δολάρια το βαρέλι, μετά την έκθεση.

Η αυξανόμενη παραγωγή σχιστολίθου την τελευταία δεκαετία έκανε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, με την παραγωγή τους πριν από την πανδημία του κορωνοϊού να αγγίζει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση ή περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Η αύξηση της παραγωγής κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των ετών της άνθησης ανταποκρινόταν από μόνη της στη συνολική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, βοηθώντας να συγκρατηθούν οι τιμές του αργού. Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακάμψει σε μόλις 12,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπειτα από μεγάλη πτώση, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Νέες ανησυχίες σχετικά με την υποτονική αύξηση της προσφοράς του σχιστολίθου διατυπώνονται εκ νέου, ενώ οι χρηματιστές ανησυχούν επίσης για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την προσφορά του. Την περασμένη εβδομάδα το καρτέλ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την έναρξη μείωσης της παραγωγής του.
Τέλος, ο Μπεν Ντελ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ιδιωτικών κεφαλαίων Kimmeridge Energy, είπε ότι οι επενδυτές της βιομηχανίας σχιστολίθου στη Γουόλ Στριτ δεν θα έδιναν την «ευλογία» τους σε μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής, προτιμώντας ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγής και υψηλού κέρδους. «Οι επενδυτές γενικά δεν θέλουν οι εταιρείες σχιστολίθου να ακολουθήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης», είπε. «Η διαθεσιμότητα κεφαλαίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη».