Παρασκευή
24
Ιανουάριος
TOP

Golden Visa: Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, πού θα κινηθούν οι τιμές

Για το τέλος του επενδυτικού εργαλείου της Golden Visa κάνουν λόγο παράγοντες της κτηματαγοράς, λόγω της επικείμενης αύξησης του ορίου στις 800.000 ευρώ από τον προσεχή Αύγουστο, σε περιοχές που πιέζονται από την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων. Αυτό θα αποτελέσει καινούργιο δεδομένο στην αγορά, μετά τη δεκαετή λειτουργία του προγράμματος, που επέτρεψε επενδύσεις οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 7 δισ., σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, η αύξηση του ορίου αγοράς ακινήτων μέσω του προγράμματος δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντική διαφοροποίηση στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες κινούνται μέχρι τώρα ανοδικά.

Βαθύτερες οι αιτίες της στεγαστικής κρίσης

«Η xρυσή βίζα μπλοκάρει με αυτό το μέτρο και σταματά ο εσωτερικός τζίρος που δημιουργούσε στην αγορά. Γιατί, όσοι θέλουν απλώς να πατήσουν το πόδι τους στην Ε.Ε. μπορούν να αγοράσουν ακίνητα μέσω Golden Visa προγραμμάτων άλλων χωρών», εξηγεί στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. «Ναι, η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, έχει επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά δεν είναι ευκαιρία να αγοράζεις διαμέρισμα με 800.000 ευρώ», προσθέτει.

Η προηγούμενη αύξηση του ορίου πώλησης των ακινήτων Golden Visa από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2023, για τα κέντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας και τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, δεν «δούλεψε», σύμφωνα με τους μεσίτες. «Αντιθέτως, οι επενδυτές πήγανε σε λύσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με το προηγούμενο όριο των 250.000 –στρεφόμενοι σε άλλες περιοχές. Εμείς λέμε ότι αυτή η αλλαγή δεν πέτυχε (να δημιουργήσει ευκαιρίες σε Ελληνες αγοραστές), γιατί τα αίτια της στεγαστικής κρίσης είναι βαθύτερα», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.

Στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών, η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν το 7% του συνόλου των ακινήτων που έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος Golden Visa. «Με άλλα λόγια δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, θα έλεγε κανείς, αν το όριο είναι στις 400.000 ή στις 800.000», επισημαίνει στην «K» από τη Θεσσαλονίκη και ο Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου τιμών και εκτίμησης ακινήτων. «Θεωρώ ότι το έχουν μπερδέψει. Έτσι κι αλλιώς ακίνητα που αξίζουν 800.000 υπάρχουν λίγα, μόνο στο 1ο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης», εξηγεί ο ίδιος.

«Οι τιμές των ακινήτων δεν θα πέσουν εύκολα, γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά ώστε να μπορέσει να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Ούτε το airbnb φταίει, ούτε η Golden Visa», τονίζει ο Λευτέρης Ποταμιάνος. Σύμφωνα με τους μεσίτες, οι τιμές καθορίζονται κυρίως από την έλλειψη περισσότερων από 700.000 ακίνητων από την αγορά αλλά και τα αυξημένα κόστη που συνδέονται με το real estate, όπως τα δομικά υλικά της οικοδομής αλλά και το ύψος της φορολογίας, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή:www.kathimerini.gr