Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Η Ε.Ε. καλείται ξανά να λάβει αποφάσεις για διαχείριση του κορωνοϊού

Μεγαλώνει η λίστα των κρατών που ζητούν περιοριστικά μέτρα στους ταξιδιώτες από την Κίνα, εν μέσω διαφωνιών και ενστάσεων εντός Ε.Ε.

Η χαλάρωση των ακραίων περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο, μετά και τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, έφερε αύξηση κρουσμάτων, αλλά και ενέτεινε την ανησυχία εντός Ε.Ε. για τους ταξιδιώτες που έρχονται στις χώρες του μπλοκ από την Κίνα.

Ήδη οι πρώτες συζητήσεις εντός του μπλοκ δεν έφεραν κάποια κοινή απόφαση και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στην εβδομάδα η σουηδική προεδρία που μόλις ανέλαβε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επίπεδο κρατών-μελών, όμως η Γαλλία έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις Ιταλία και Ισπανία, που ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν σε τέστ για κορωνοϊό τους Κινέζους ταξιδιώτες.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την Ε.Ε.», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης με κόβιντ μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Ενστάσεις από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) έκανε λόγο για «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (…) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.

«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών (…). Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της Ε.Ε. αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έκρινε την Πέμπτη «αδικαιολόγητο» τον συστηματικό έλεγχο των ταξιδιωτών, δεδομένου του επιπέδου ανοσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας στην ηπειρωτική χώρα των ίδιων παραλλαγών όπως στην Κίνα.

Όσον αφορά στον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκύψουν στην Κίνα, η αυξημένη παρακολούθηση με γονιδιωματική αλληλουχία «μπορεί να γίνει με μέσα όπως η εξέταση λυμάτων από αεροδρόμια, χωρίς την ανάγκη τεστ σε ταξιδιώτες», τονίζει η ACI Europe.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφοριών που παρέχει το Πεκίνο, εκτίμησε ωστόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πηγή: efsyn.gr