
Από τις 15 Ιουλίου 2025 σχεδιαστές από όλη την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τον επανασχεδιασμό των χαρτονομισμάτων του ευρώ.
Η πλατφόρμα αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή έως τις 18 Αυγούστου 2025, στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης, 13:00 Ελλάδος).
Στόχος του διαγωνισμού είναι να επιλεγούν τα καλύτερα σχεδιαστικά μοτίβα για τα μελλοντικά χαρτονομίσματα, κάτι που θα αλλάξει μετά το 2027 ωστόσο. Τι είναι το «ψηφιακό ευρώ» που βιάζεται να φέρει η ΕΚΤ στα κινητά μας -Ο ρόλος του Τραμπ
Τα δύο μοτίβα που εξετάζονται
Ύστερα από διαβούλευση με ειδική επιτροπή και την άποψη των πολιτών το κοινό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει επιλέξει δύο πιθανά θέματα για τα νέα χαρτονομίσματα. Το πρώτο είναι: «Ευρωπαϊκός πολιτισμός: κοινοί πολιτιστικοί χώροι». Επικεντρώνεται σε κοινά πολιτιστικά σύμβολα, χώρους και προσωπικότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας ανά τους αιώνες.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του iefimerida.gr πατώντας εδώ