Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Η Ιαπωνία θέτει σε λειτουργία γιγαντιαία τουρμπίνα για να εκμεταλλευτεί την ανεξάντλητη ενέργεια των ωκεάνιων ρευμάτων

Ιάπωνες μηχανικοί κατασκεύασαν μια τεράστια τουρμπίνα ικανή να αντέξει τα ισχυρότερα ωκεάνια ρεύματα, για να μετατρέψει τη ροή τους σε μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Την τεχνολογία αυτή την αναπτύσσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η εταιρεία Ishikawajima-Harima Heavy Industries (IHI Corporation). Από το 2017 συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας (NEDO) για την πραγματοποίηση δοκιμών. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία ολοκλήρωσε μια τριετή δοκιμή πεδίου στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Ιαπωνίας.

Το πρωτότυπο των 330 τόνων ονομάζεται Kairyu (ωκεάνιο ρεύμα). Η δομή του αποτελείται από μια άτρακτο μήκους 20 μέτρων που πλαισιώνεται από ένα ζεύγος κυλίνδρων παρόμοιου μεγέθους, καθένας από τους οποίους στεγάζει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας συνδεδεμένο με ένα πτερύγιο τουρμπίνας μήκους 11 μέτρων.

Όταν αγκυροβολήσει στον πυθμένα του ωκεανού, η τουρμπίνα μπορεί να προσανατολιστεί ώστε να βρει την βέλτιστη θέση παραγωγής ενέργειας, στέλνοντας το ρεύμα με υποθαλάσσια καλώδια.

(IHI Corp./NEDO)

Η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή σημαντικού μέρους της ενέργειάς της. Με το δημόσιο αίσθημα για την πυρηνική ενέργεια να έχει καταποντιστεί μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Ιαπωνία θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογική της υπεροχή για να επωφεληθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ακτές γύρω από την χώρα έχουν ισχυρά ωκεάνια ρεύματα, τα οποία όπως εκτιμά η IHI, μπορούν να παράγουν περίπου 205 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου δηλαδή όσο είναι η τρέχουσα παραγωγή της Ιαπωνίας.

Το Kairyu σχεδιάστηκε για να βρίσκεται περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια ώστε να προστατεύεται από τους τυφώνες. Καθένα από τα πτερύγια περιστρέφεται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, διατηρώντας την τουρμπίνα σχετικά σταθερή. Με μια ροή ρευμάτων δύο μέτρα το δευτερόλεπτο, το Kairyu μπορεί να παράγει συνολικά 100 κιλοβάτ ενέργειας. Το Kairyu θα μπορούσε σύντομα να έχει ένα «αδελφάκι» με τουρμπίνες μήκους 20 μέτρων που θα παράγει 2 μεγαβάτ. Στόχος της χώρας είναι μια συστάδα τουρμπινών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό το σχετικά ανεκμετάλλευτο απόθεμα ανανεώσιμης ενέργειας, οι προσπάθειες άντλησης ενέργειας από τις παλίρροιες, τα κύματα και τα ρεύματα του ανοιχτού ωκεανού, συνήθως αποτυγχάνουν. Το υψηλό τεχνικό κόστος, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και η γειτνίαση των παράκτιων περιοχών με το δίκτυο, είναι προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να υλοποιηθούν έργα όπως αυτό.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering