Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Ιδιαίτερα δυσμενείς οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα προϊόντα καπνού

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των συνεργαζόμενων φορέων Υγείας κατά την οποία παρατίθενται σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα προϊόντα καπνού, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ, γραμματέας της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Abert Alert! Αναζητείται η ανάσα του πλανήτη».

«Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα»

Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος διατυπώνεται με τον τίτλο «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα», απότοκο των οικονομικό-κοινωνικών ανισοτήτων, του φαινομένου της μεγάλης επισιτιστικής κρίσης που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και του σοβαρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Για πρώτη φορά μέσω του παγκόσμιου μηνύματος, επιχειρείται να αφυπνιστεί η περιβαλλοντική συνείδηση όλων, μιας και οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς, τονίζει η κ. Τσικρικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στόχος του φετινού μηνύματος είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας του εδάφους με έτερες βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες και όχι με καπνό.

Οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού

Πιο συγκεκριμένα, καθόλη τη διαδικασία καλλιέργειας του καπνού αποψιλώνονται μεγάλες εκτάσεις γης, γίνεται χρήση αυξημένων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και εκλύονται ρύποι κατά την επεξεργασία των φύλλων καπνού, διαδικασίες που οδηγούν αθροιστικά στη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση και συμβάλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά, τα τελευταία έτη περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, η μη ορθή παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων 4,5 τρισεκατομμυρίων αποτσίγαρων ετησίως, παράγει 1,69 δισεκατομμύρια λίβρες (pounds) τοξικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας χιλιάδες χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος. Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό ότι τα αποτσίγαρα, λόγω του μικρού μεγέθους, λανθασμένα εκλαμβάνονται ως τροφή για πολλά πουλιά ή ψάρια, ενώ παράλληλα τα ίχνη πλαστικού που υπάρχουν στα φίλτρα των τσιγάρων εντοπίζονται στους ωκεανούς όλου του κόσμου, μολύνοντας εκατοντάδες λίτρα νερού.

Abert Alert! Αναζητείται η ανάσα του πλανήτη

Η φετινή εκστρατεία καλεί τις κυβερνήσεις να διακόψουν τη ροή των επιδοτήσεων για την καλλιέργεια καπνού και να συνδράμουν τους εμπλεκόμενους φορείς και εργαζόμενους στον καπνό, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, έτσι ώστε να στραφούν σε πιο βιώσιμες καλλιέργειες στοχεύοντας μακροπρόθεσμα στην επισιτιστική σταθερότητα και ασφάλεια των πολιτών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ insider.gr