Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

IIF: Τελειώνει η «μεγάλη δημοσιονομική αυταπάτη» – SOS για Ελλάδα, Ιταλία

Η «μεγάλη δημοσιονομική αυταπάτη», δηλαδή η κατάσταση όπου οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έδιναν την εντύπωση ότι υπάρχουν άφθονα δημοσιονομικά  περιθώρια, πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών σιγά-σιγά ολοκληρώνονται, προειδοποιεί με σημερινή ανάλυσή του το Institute of International Finance.

Σύμφωνα με το IIF, οι αγορές βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα και την Ιταλία, με τον κίνδυνο της εκτίναξης στο κόστος δανεισμού των δύο πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

iif-teleionei-i-megali-dimosionomiki-aytapati-sos-gia-ellada-italia0

Το IIF διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων, δίνοντας παραπλανητικές ενδείξεις και δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Πρόκειται για αυτό που ο οργανισμός χαρακτηρίζει σαν μια «δημοσιονομική αυταπάτη».

Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ απορρόφησε το 100% των εκδόσεων ομολόγων που έκαναν το 2020 οι χώρες της περιφέρειας, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τίτλους αυτούς, την ώρα που όπως σημειώνει το IIF, οι ξένοι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν το QE για να πουλήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα που κατείχαν σε ελκυστικές τιμές.

iif-teleionei-i-megali-dimosionomiki-aytapati-sos-gia-ellada-italia1

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων της εντείνονται, τα spreads των ελληνικών και των ιταλικών 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχουν αυξηθεί απότομα, επισημαίνει η ανάλυση.

iif-teleionei-i-megali-dimosionomiki-aytapati-sos-gia-ellada-italia2

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ιδιωτική ζήτηση για τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα δεν είναι καλή, η διαδικασία της ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. «Ο κίνδυνος μιας εκτίναξης στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, ειδικά για την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι πραγματικός», τονίζει το IIF, ενώ προσθέτει πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη, με δεδομένο ότι το κενό που άφησε πίσω της η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν έχει κλείσει ακόμα.

πηγη