
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το Ναούρου ήταν το πλουσιότερο κράτος του κόσμου, καθώς τα σημαντικά κοιτάσματα φωσφορικού άλατος σήμαιναν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ξεπερνούσε ακόμα και τα επίπεδα των πλούσιων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, η μικροσκοπική νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική υπαρξιακή απειλή και πουλά διαβατήρια αντί 105.000 δολαρίων για να επιβιώσει.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πολύ απειλητική πραγματικότητα για αυτό το νησάκι των 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται 4.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αυστραλίας.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν ιδιαιτέρως την τρίτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, η οποία δεν έχει τους πόρους για να προστατευτεί.

Σε μία προσπάθεια να μεταφέρει το 90% του πληθυσμού των 12.500 ατόμων σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να χτίσει μια εντελώς νέα κοινότητα, η κυβέρνηση άρχισε να πουλά «χρυσά διαβατήρια» για 105.000 δολάρια.
«Ενώ ο κόσμος συζητά τη δράση για το κλίμα, εμείς πρέπει να πάρουμε ενεργά μέτρα για να διασφαλίσουμε το μέλλον του έθνους», είπε στο CNN ο πρόεδρος του Ναούρου, David Adeang.
Τα χρυσά διαβατήρια δεν είναι κάτι νέο, αλλά είναι αμφιλεγόμενα, αφού η ιστορία των χωρών που τα διέθεσαν είναι γεμάτη με παραδείγματα εκμετάλλευσής τους για εγκληματικές πράξεις.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ