Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Καλπάζει… ο πληθωρισμός – Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση

O πληθωρισμός καλπάζει σε επίπεδα που η Ευρώπη  και η Αμερική είχαν να δει εδώ και δεκαετίες. Στις πρώτες της προβλέψεις για το μήνα Μάρτιο, η Eurostat έδειξε πως στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο ενώ τα στοιχεία της  που αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ  την Παρασκευή θα τοποθετήσουν τον πήχη του πληθωρισμού  στην Ελλάδα υψηλότερα, κοντά στο 8,5-9%. Και αυτόν τον μήνα πρωταγωνιστές στην άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να είναι η ενέργεια και η διατροφή.

Και ενώ ένα νέο κύμα ακρίβειας εξελίσσεται λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους αλλά και λόγω του πολέμου, οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται  και ένα νέο πακέτο μέτρων αφού κατατατεθεί και το Μεσοπρόθεσμο στις Βρυξέλλες.

Πάντως και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προειδοποίησε για ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και σαράντα χρονιά, τονίζοντας  την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί εν μέσω αυτής την έντονης αβεβαιότητας να χτίσει μια ατζέντα μέτρων που και φοροελαφρύνσεων ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θωρακιστούν ακόμη περισσότερο, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες βάζουν φωτιά σε μέτρα ελάφρυνσης στα οποία η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει. Ένα από αυτά τα μέτρα και η κατάργηση της εισφοράς αλλληλεγγύης για όλους, με το ΔΝΤ να προτείνει πως ο φόρος θα πρέπει να επανέλθει. Επιπλέον αναφέρει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή ώστε να διαφυλαχθούν τα κέρδη ανταγωνιστικότητας.

Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας παράλληλα τη σταδιακή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.

Πηγη: moneyreview.gr