Θέμα μείωσης ή ακόμη και κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ως αντιστάθμισμα στις σημαντικές αυξήσεις που αναμένονται στην τιμή του εν λόγω προϊόντος το επόμενο διάστημα, έχει θέσει εκ νέου στην κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση Καφέ. Το εάν βεβαίως η κυβέρνηση θα προβεί σε μία τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από τη «ζυγαριά» στην οποία θα βάλει το δημοσιονομικό κόστος αυτής. Κι αυτό διότι τα έσοδα του κράτους μόνο από τον ΕΦΚ στον καφέ ήταν το 2019 134 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 διαμορφώθηκαν σε 127 εκατ. ευρώ με τη μείωση να οφείλεται στα lockdowns.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ ανέρχεται σε 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο καφέ, 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 4 ευρώ/κιλό στα παρασκευάσματα καφέ. Τι ανατιμήσεις αναμένονται την ίδια ώρα στην τιμή του καφέ; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς 1 έως 3 ευρώ ανά κιλό (τιμή στο ράφι και όχι σερβιριζόμενος).
Το άλμα στην τιμή του καφέ οφείλεται κυρίως στον παγετό που έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, οδηγώντας σχεδόν σε διπλασιασμό της χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το γεγονός δε ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής στις φυτείες καφέ στη Βραζιλία έχει ως συνέπεια η αγορά να προεξοφλεί διαταραχές και στην επόμενη σοδειά, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημαίνει διατήρηση των υψηλών τιμών και το 2022.
Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας άνω των 290 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ η Ελλάδα βρίσκεται στη 17 η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται σε 5,4 κιλά ετησίως.