Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοχρέη: Το 2022 ξεκινά ο “Γολγοθάς” αποπληρωμών των “παγωμένων” οφειλών – Ο χάρτης των οφειλετών

«Γολγοθάς» χρεών περιμένει το 2022 χιλιάδες συμπολίτες, που θα πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη και να ξεκινήσουν να ξεπληρώνουν μια σειρά από οφειλές. Πρόκειται για υποχρεώσεις που έχουν παγώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για τα κρατικά δάνεια που έχουν παρασχεθεί προς στήριξη σειράς κλάδων της οικονομίας.

Μόνη, πιθανή φαίνεται να είναι, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μια παράταση του μέτρου των παγίων δαπανών, για λίγους μήνες εντός του 2022, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις που μπήκαν στο πρόγραμμα και έλαβαν τα σχετικά πιστωτικά σημειώματα,, να αξιοποιήσουν τα ποσά που δικαιούνται για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Ο “Γολγοθάς” χρεών

Πάντως το ύψος των οφειλών που θα πρέπει να αποπληρωθεί, πραγματικά, προξενεί «ίλιγγο». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για οφειλές σε αναστολή, που αφορούν σε εισφορές, φόρους και δάνεια που είναι σε «μορατόριουμ» αλλά και επιστρεπτέες επιδοτήσεις και άλλες χορηγήσεις που δόθηκαν προς ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα:

Αναστολές οφειλών

Την «αυγή» του 2022 «ξεπαγώνουν» κορονοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Αφορούν το διάστημα Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 και προέρχονται από περίπου 800.000 φορολογούμενους. Γι’ αυτούς προσφέρεται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων, που προβλέπει άτοκες καταβολές για εξόφληση έως 36 δόσεις, ή έντοκες με επιτόκιο 2,5% για εξόφληση από 37 έως 72 δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια.  134.455 νομικά πρόσωπα. Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ανοίξει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31/12/2021.

Τραπεζικά δάνεια

Από το νέο έτος ξεκινούν να επανέρχονται σε «κανονική διαδικασία» πληρωμών δάνεια τραπεζών που βρέθηκαν σε «μορατόριουμ». Άλλωστε σταδιακά οι τράπεζες με ειδικές διαδικασίες υποστηρίζουν την επαναφορά στην κανονικότητα πολλών δανειοληπτών. Επίσης όσοι επιδοτούνται μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», το 2022 θα αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων τους ή και βέβαια σε περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων σε διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων.

Με βάση την Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των δανείων που τέθηκαν αρχικά σε αναστολή πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 27 δισ. ευρώ, όμως καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στα 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Αν προστεθούν και τα δάνεια στα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς που εφάρμοσαν οι τράπεζες, το συνολικό ποσό φθάνει τα 9 δισ. το 2021.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Από το σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω και των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πρέπει να επιστραφούν τα 3 δισεκ. ευρώ. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση ανακοίνωση «κούρεμα» στα ποσά επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης. Επίσης, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που μόλις εκδόθηκαν, όσοι μετείχαν του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν, σε 60 μηνιαίες άτοκες δόσεις να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν. Πρόκειται για 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται έκπτωση 15%..

Τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Παράλληλα δίνεται νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται και «κούρεμα» έως και75% για ορισμένες περιπτώσεις δικαιούχων.

www.news247.gr