Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοϊός – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στους εφήβους – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, αποκάλυψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με την πρόκληση της δια ζώσης λειτουργίας να αποτελεί μεγάλο στοίχημα.

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Αναφορικά με τον προβληματισμό για εμβολιασμό των παιδιών και αν αυτός γίνεται για την προστασία των ενήλικων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε πως δεν ισχύει και το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

  • Για την ατομική τους προστασία
  • Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
  • Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εμφανίστηκε εκ νέου αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο σχολικών τμημάτων εκτός και αν νοσήσουν τα μισά παιδιά συν ένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Μιλώντας για τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την λειτουργία των πανεπιστημίων, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self test.

Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πρόσθεσε ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και όπως ανέφερε η υπουργός όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος: «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self-test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν δύο self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Εξηγώντας γιατί δεν θα κλείνει η σχολική τάξη με τον εντοπισμό κρούσματος, είπε ότι «έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα».

Αναφερόμενη στις απουσίες μαθητών είπε ότι «δεν δικαιολογείται απουσία επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοικαι όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα.

«Κάθε εβδομάδα ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και την αγωνία που επικρατεί σε γονείς, ειδικούς και κυβέρνηση.

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Κάτι που έχει αποδειχθεί και μελέτες σε χώρες που έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργεις από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοιώμενα».

«Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κοροναϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κοροναϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία» τόνισε.

«Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών» σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να φέρει μακροχρόνιες επιπλοκές. Κυκλοφορούσε μια φήμη, ένα ψέμα ότι κάποια εμβόλια συνδέονται με αυτισμό κάποια χρόνια μετά. Ο γιατρός αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η δημοσίευση κατέβηκε αλλά το κακό είχε γίνει» ανέφερε ερωτηθείς για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Και συνέχισε επεξηγώντας πως: «ο εμβολιασμός δεν είναι κάποιο φάρμακο που παίρνω κάθε μέρα και μπορεί μετά από κάποια χρόνια να αθροίσει κάποια τοξική δράση, το κάνω μια ή δύο φορές. Είναι παροδική έκθεση. Αν ένα παιδί νοσήσει το παιδί θα έχει εκτεθεί στην  ίδια πρωτεΐνη ακίδα. Δεν φοβάται κανένας γονιός αυτή την περίπτωση;».

«Το εμβόλιο mRNA πρέπει να το καταψύχουμε στους -80, δεν έχει κάνενα τρόπο να φτιάξει DNA και φτιάχνει μόνο αυτή την πρωτεΐνη. Αν υπήρχε facebook όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, θα είχε αχρηστευτεί» σημείωσε κλείνοντας.

www.in.gr