Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Κρίσιμη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2024

Κομβική χρονιά για το μέλλον του τουρισμού χαρακτήρισε το 2023 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης. Όχι όμως εξαιτίας του νέου ιστορικού ρεκόρ σε έσοδα αλλά κυρίως λόγω της εμφανούς πλέον ανάγκης για εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ με θέμα «Reframing Tourism», τόσο κατά την εναρκτήρια ομιλία όσο και κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά, έκανε λόγο για «σημείο καμπής για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το μέλλον του τουρισμού μας».

«Ηταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο μια αλλαγή στη δημόσια αλλά και την πολιτική συζήτηση αναφορικά με τις τρεις διαστάσεις που διαμορφώνουν τη βιωσιμότητα στον τουρισμό, δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική». Σε οικονομικό επίπεδο ολοκληρώθηκε ο κύκλος που ξεκίνησε με την κρίση χρέους και κορυφώθηκε με την πανδημία και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με αύξηση των τουριστικών ροών, δυναμικό ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις «αλλά και αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων που αλλάζει τον διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού». Σε κοινωνικό επίπεδο εκτίμησε ότι από την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων κατά την πανδημία περάσαμε στο πρόβλημα της εξεύρεσης εργαζομένων. Οσον αφορά το θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας οι καταστροφές στον Εβρο, στο Πήλιο αλλά και στη Ρόδο από φωτιές και πλημμύρες ανέδειξαν σε όλη της τη διάσταση την απειλή της κλιματικής κρίσης. Και κάπου εδώ, εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Α. Παπαχελά, «ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως συνδεόμενος με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση». Ενα μέτρο για το οποίο ο ΣΕΤΕ έχει εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις. Οι εξελίξεις αυτές για τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ αναδεικνύουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή παραδείγματος που απαιτείται: «Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε επίκαιρες απαντήσεις στα νέα προβλήματα για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου, τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Γ. Παράσχη, το 2023 θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και κατά κεφαλήν δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. «Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες μετά την πανδημία», υπογράμμισε.

Στη συζήτηση, με την οποία έκλεισε το συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε τα περισσότερα από τα θέματα που απασχολούν τον τουρισμό κοινά, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Παράσχης, συμφωνώντας, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία όχι μόνο μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων και Δημοσίου αλλά και με όλους τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες καθώς, όπως ανέφερε, «οι συνέργειες είναι πολύ περισσότερες από τις διαφορές». Οι δύο πρόεδροι, ερωτηθέντες σχετικά με το κατά πόσον ο πλούτος που παράγεται από τη βιομηχανία και τον τουρισμό διαχέεται αποτελεσματικά σε εργαζόμενους και κοινωνία, συμφώνησαν πως «αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία της χώρας με καινοτομία και βιομηχανία υψηλού επιπέδου και ποιοτικό τουρισμό, θα αμβλύνουμε τις ανισότητες». Το παράδοξο της υψηλής ανεργίας και της αδυναμίας εξεύρεσης εργαζομένων για τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό εργαλείων όπως η εκπαίδευση, η μετάκληση από τη σύνταξη πρόωρα συνταξιοδοτημένων εργαζομένων, η εισαγωγή εργαζομένων αλλά και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία. Πρόκειται για προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, σημείωσε ο Δ. Παπαλεξόπουλος, που προσέθεσε ότι «δεν λείπουν μόνο χέρια αλλά και μυαλά».

Πηγή: moneyreview.gr