Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Λογαριασμοί ρεύματος: Σταθερά vs κυμαινόμενα τιμολόγια – Ποια προιοντα συμφέρουν εν μέσω κρίσης [γραφήματα]

Τι αποκαλύπτει έρευνα του HEPI

Στο δίλημμα των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για την επιλογή προγράμματος παροχής ρεύματος με κυμαινόμενο ή σταθερό τιμολόγιο έρχεται να απαντήσει με τη μηνιαία του έρευνα ο HEPI.

Πρόκειται για τον Δείκτη Οικιακών Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν καθιερώσει οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ουγγαρίας και της Αυστρίας σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Ο HEPIκαταγράφει την πορεία των τιμών ρεύματος για τα νοικοκυριά σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Η έρευνα

Στην τελευταία του έρευνα για τον μήνα Μάρτιο, ένα τμήμα της αφιερώνεται στη σύγκριση των προγραμμάτων ρεύματος με σταθερά τιμολόγια και κυμαινόμενα.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε ότι τα πρώτα αφορούν στην παροχή από τις εταιρείες ενέργειας τιμολογίων με σταθερή αξία της κιλοβατώρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως αυτό εκτείνεται στο ένα έτος. Τα κυμαινόμενα δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη και τα τιμολόγια ακολουθούν τις μεταβολές των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο τμήμα της έρευνας εξετάζει τις τιμές των σταθερών και των κυμαινόμενων σε 15 πόλεις της Ε.Ε.

Σταθερά τιμολόγια

Όπως αναφέρεται πριν από την ενεργειακή κρίση τα σταθερά τιμολόγια και τα μεταβλητά ήταν σχετικά παρόμοια.

Ένα σταθερό τιμολόγιο ήταν συχνά φθηνότερο, καθώς παρείχε στον προμηθευτή χαμηλότερο εμπορικό ρίσκο.

Στις πιο ώριμες αγορές οι καταναλωτές έτειναν να επιλέγουν τα σταθερά τιμολόγια. Μετά την κρίση, η κατάσταση έχει ως επί το πλείστον αντιστραφεί.

Τα «σταθερά» όπου είναι διαθέσιμα (σε ορισμένες αγορές δεν προσφέρονταν από τις αρχές ή τα μέσα της κρίσης), τείνουν πλέον να είναι υψηλότερα από τα μεταβλητά.

Κυμαινόμενα τιμολόγια

Ο HEPI σε ένα δείγμα 15 ευρωπαϊκών χωρών μετρά τη μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στα 39,49 λεπτά του ευρώ, ενώ για τα μεταβλητά είναι στα 31,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αξίζει να τονιστεί πως πια στις 10 από τις προαναφερόμενες 15 χώρες παρέχονται και οι δύο τύποι των προγραμμάτων ρεύματος.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr