
Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΑΑΤ η σύμβαση για τα αρδευτικά του Φιλιατρινού Φράγματος. Αυτή ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από την Ελληνική Λύση με το θέμα « Σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού ». Όπως έγινε γνωστό αναμένεται να υπογραφεί η Σύμβασης έως τον Απρίλιο του 2025, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν καθυστερήσεις, ενώ σε ότι αφορά στο 1ο κατασκευαστικό υποέργο μετά την έγκριση των τευχών διακήρυξης “αναμένεται η δημοπράτηση του κατασκευαστικού υποέργου και η ανάθεση εκτέλεσής του από τον επιλεχθέντα ανάδοχο.” Ο αρμόδιους υπουργός επισημαίνει επίσης ότι ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί, μετά από επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, στα 58.200 ευρώ από 45.880.000 ευρώ…
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα 18/12/2024
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Τον κ.Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού»
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της 1/11/2024 του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, επισημαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της άρδευσης των καλλιεργειών και ειδικά στην ελαιοκαλλιέργεια, η οποία είναι με διαφορά η πρώτη σε έκταση.
Συνέπεια όλων αυτών και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60-70% της ελαιοσυγκομιδής να είναι σχεδόν μηδενικό και η ποιότητα υποβαθμισμένη, διότι τα κτήματα δεν αρδεύονται. Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται κατά πολύ η ακαθάριστη πρόσοδος των παραγωγών, που αποτελεί για τους περισσότερους την μοναδική πηγή εισοδήματος.
Συνέπεια όλων αυτών είναι να απειλείται η παραγωγή και του επόμενου έτους αλλά και το φυτικό κεφάλαιο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού με την τοποθέτηση – εγκατάσταση των δικτύων άρδευσης, προκειμένου να συντελεστεί η πολυπόθητη άρδευση της Τριφυλίας;
- Θα ήταν εφικτό να βελτιωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν διάφορα τέτοια φαινόμενα και να τυγχάνουν αποζημίωσης με δεδομένο ότι θα εμφανίζονται συνέχεια τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής;
Ο ερωτών βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 2318/18-12-2024 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυρ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:
Με σκοπό την ολοκληρωμένη λειτουργία του Φράγματος του Φιλιατρινού που έχει κατασκευαστεί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) μερίμνησε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του αρδευτικού δικτύου του από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», με την αρ. 3310/23-04-2018 πρόσκληση
της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020) του ΥΠΑΑΤ, εντάχθηκε, στις 02-07-2019, στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 45.880.000,00€. Έκτοτε, και εξαιτίας της ανάγκης υλοποίησης απαλλοτριώσεων στην περιοχή του δικτύου, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονταν στην έλλειψη εθνικών πόρων για την εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά και σε χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών, η οποία, με το Π.Δ. 77/2023 (ΦΕΚ 130Α/27.06.2023), υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ), ως Αναθέτουσας Αρχής του έργου, αναμένεται υπογραφή της Σύμβασης έως τον Απρίλιο του 2025, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν καθυστερήσεις, λόγω, ενδεχομένως, προδικαστικών προσφυγών και άλλων δικαστικών καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ήδη την προέγκριση διακήρυξης του 1ου Υποέργου (ΑΔΑ: 9Τ4Λ4653ΠΓ-7ΝΖ) και συνεχίζεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών της δημοπράτησης του έργου. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου, με την έκδοση των υπ΄ αρ. 54786/22-02-2024 και 54790/22-02-2024 (ΦΕΚ Δ΄105) σχετικών αποφάσεων.
Επιπρόσθετα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αναθέτουσας Αρχής (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών του ΥΠΥΜΕ) για την επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, εκδόθηκε από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αρ. 2674/18-07-2024 (ΑΔΑ: ΕΕΔ74653ΠΓ-Γ7Δ) απόφαση τροποποίησης της αρχικής απόφασης ένταξης, σύμφωνα με την οποία, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου διαμορφώνεται στο ποσό των 58.200.000,00 ευρώ.
Με το υπ’ αρ. 4914/22-11-2024 (ΑΔΑ: 9Τ4Λ4653ΠΓ-7ΝΖ) έγγραφο της ως άνω αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας, εκδόθηκε η απόφαση προέγκρισης διακήρυξης του 1ου κατασκευαστικού υποέργου, με τη διατύπωση θετικής γνώμης για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και για τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το σχετικό υποέργο. Με το υπ΄αρ. 227816/27-11-2024 (ΑΔΑ: ΨΠΩΥ465ΧΘΞ-ΞΤΩ) έγγραφο της Αναθέτουσας αρχής του ΥΠΥΜΕ, εγκρίθηκαν τα τεύχη διακήρυξης και αναμένεται η δημοπράτηση του κατασκευαστικού υποέργου και η ανάθεση εκτέλεσής του από τον επιλεχθέντα ανάδοχο.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
- Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών Γραφείο κ. Υπουργού
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γραφείο κ. Υπουργού
- Βουλευτή κ. Κυρ. Βελόπουλο
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
- Γραφείο Υπουργού
- Γραφεία Υφυπουργών
- Γραφείο Υπηρεσιακής Γραμματέως
- Υπηρεσία Συντονισμού