Για τον ελληνικό τουρισμό «το νέο έτος αναφοράς θα είναι το 2023». Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό που, το περασμένο έτος, άγγιξαν τα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπερνώντας το εντυπωσιακό ρεκόρ των 19,2 δισεκατομμυρίων του 2019! Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, μίλησε στην τηλεόραση Best για τις επιδόσεις του τουρισμού, την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής εμπειρίας στην Πελοπόννησο αλλά και τις προτεραιότητες του τουριστικού της προιόντος εκτιμώντας πως το 2024 με βάσει τις πρώιμες ενδείξεις «θα είναι μια εξαιρετική χρονιά».
Σταχυολογώντας τα ευρήματα της έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ ο κ. Κικίλιας είπε πως παγκοσμίως η ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού κατέχει την θέση 24, το περίφημο “ήλιος και θάλασσα” ως προϊόν μας κατατάσσει στην 3η θέση και στον ναυτικό τουρισμό η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση, ενώ το brand της χώρας συγκαταλέγεται στα πέντε διασημότερα του κόσμου. Όμως, παρόλες τις πρωτιές ως χώρα δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί στο βαθμό που να αποδίδει τα μέγιστα αφού, όπως σημείωσε, «ο τουρισμός μας διακρίνεται από πολύ υψηλή εποχικότητα, το 60% των εσόδων από το καλοκαιρινό τρίμηνο και σχεδόν το 90% από πέντε μόλις Περιφέρειες.»
Στρέφοντας το βλέμμα στις περιφέρειες, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ εξειδίκευσε τα στοιχεία για την Πελοπόννησο, όπου σύμφωνα με εκείνα του 2022 τα έσοδα για την Πελοπόννησο ανήλθαν σε 450 εκατομμύρια «ήταν δηλαδή το 3% των εσόδων εκείνης της χρονιάς». Ποσοστά χαμηλά «παρά το γεγονός ότι ιδιαίτερα η Πελοπόννησος κρύβει μια πολύ μεγάλη υπεραξία και μπορεί να έχει μεγάλη δυναμική», αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο «με τις κατάλληλες κινήσεις». Εκτίμηση του κου Κικίλια είναι πως αυτό θα συμβεί με σωστή στρατηγική και συνέργειες και με τον τρόπο αυτό μπορεί «μέχρι το 2030 να διπλασιάσει τα έσοδά της, γιατί έχει πάρα πολλούς πόρους αλλά δεν έχει προϊόν!». Αυτό που απαιτείται είναι «σχέδιο, υποδομές και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Πελοπόννησος είναι πολύ ψηλά στην τουριστική εμπειρία, στη φιλοξενία, στον Πολιτισμό αλλά υστερεί, όπως και η υπόλοιπη χώρα, σε ζητήματα υποδομών και καθαριότητας».
Στα πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας ο πολιτιστικός της πλούτος, με τον κο Κικίλια να κάνει ειδική μνεία τόσο στο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου όσο και στην δυναμική της Costa Navarino. Καταλήγοντας ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας ακόμη «μοχλός» ανάπτυξης για την επόμενη μέρα του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.