Πέμπτη
21
Νοέμβριος
TOP

Μητσοτάκης: Ίσως μονταρισμένο το ηχητικό στα Τέμπη – Κασσελάκης και Βελόπουλος όπως Τσίπρας και Καμμένος, εκλογές το 2027

«Πιθανώς να είναι μονταρισμένο το ηχητικό» από τα Τέμπη, «αν έρθει αίτημα για Προανακριτική θα το εξετάσουμε», «Κασσελάκης και Βελόπουλος θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο». Μερικά απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (11.04.2024) εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές το προηγούμενο ποσοστό της ενώ απάντησε και στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές: «οι εκλογές θα γίνουν το 2027», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κάλπες ενώ ξέρει ότι θα είναι δεύτερος.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τις σκέψεις για αλλαγή στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, τονίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και μέρος του κόστους να καλύπτεται από το κράτος αλλά και να παρακάμπτεται η λίστα όταν υπάρχει ανάγκη.

«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι για όλους μας, θα έλεγα και για μένα προσωπικά, καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί πολλές φορές κάποιος να προσπαθεί να διορθώνει ένα πρόβλημα και μια κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν που μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

«Ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες. Έχουμε καθημερινά, όμως, πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν για τα περιστατικά αυτά. Και αισθάνονται αυτή την άνεση διότι υπάρχει, παρά το γεγονός ότι στους Αγίους Αναργύρους μπορεί να έγιναν όλα λάθος, υπάρχει βασικά εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά.

Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι τελικά θα έχουν προστασία. Αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”, ότι «θα κάνω τα απολύτως απαραίτητα, ότι δεν νοιάζομαι πραγματικά για το πρόβλημα του πολίτη, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί αστυνομικοί που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αστυνομικοί που εκτός υπηρεσίας βλέπετε ότι καταδιώκουν και μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες. Αστυνομικοί οι οποίοι μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Αστυνομικοί οι οποίοι μπήκαν μέσα στη φωτιά (…) Το είπα, όταν πρέπει το περιπολικό, να γίνει ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Πρέπει να προσθέσουμε και άλλα. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες για το τι γίνεται από τη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα panic buttons. Το panic button έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα η οποία μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την Αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να έρθει η Αστυνομία στο σπίτι, χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής, είναι μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

Άρα, για εμένα κάθε τέτοιο περιστατικό, όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων, αυτή η τραγωδία, είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και τραγωδίες. Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός απάντησε «όχι». «.Αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή, θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα». Στην επισήμανση ότι σε εννέα μήνες έχουν αλλάξει 3 υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφώνησε «mea culpa».

«Προφανώς η ευθύνη είναι δική μου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός, ο οποίος πραγματικά και κατέχει το αντικείμενο -αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται- και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην Ελληνική Αστυνομία, τα οποία, τονίζω, είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό, όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος

«Η δεύτερη τετραετία είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα.

Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε».

Για το bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία αλλά χρειάζονται και όρια στα παιδιά από τους γονείς. «Και επεισή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Γιώργος Τσίπρας) ότι αν σπάσει ένα τζάμι, θα το πληρώσει το σχολείο, όχι, δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια, εάν το παιδί αυτή τη στιγμή προβεί σε μία φθορά.

«Αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14-15 ετών, είναι πολύ εύκολο μετά, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το υπόδειγμα το οποίο τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο, το οποίο εμείς ουσιαστικά τους το προσφέραμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δεν το κάναμε.

Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών».

«Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία μεταξύ ανηλίκων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει τάση για περισσότερη βία και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα φτάσουμε εκεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα στη μάχη κατά της οπαδικής βίας και σημείωσε ότι «για εμένα το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα το οποίο θέλω να το κερδίσω, και στη μνήμη ενός αστυνομικού ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο οπαδικής βίας».

«Θα εξετάσουμε την Προανακριτική, ίσως είναι μονταρισμένο το ηχητικό»

«Στα Τέμπη “συναντήθηκε” το ανθρώπινο λάθος με παθογένειες ετών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη και ζήτησε «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας θα είναι ασφαλή».

«Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δεν παίρνουμε απάντηση. Σας ρωτώ, να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά», τόνισε και στην επισήμανση ότι άρα δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, απάντησε: «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά εγώ πολύ καλά γνωρίζω ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είναι βαριά προσβλητικό ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε, τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε, χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης;».

Σε ερώτηση για το αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω. Όλα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση -και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να σηκώσει ο γερανός τα βαγόνια… Είναι επιχειρησιακή απόφαση, εμείς δεν ξέραμε. Υπήρχαν βαγόνια κάτω από τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι. Όταν έχουμε μια τραγωδία οι άνθρωποι που επιχειρούσαν έκριναν και έπραξαν τα δέοντα. Είναι δυσάρεστο τέτοιες ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα. Πρέπει να το διαψεύσει η Δικαιοσύνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους οργή.

«Δεν απαντήσαμε πειστικά στις θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή. Και ρίζωσαν όλα αυτά: το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο. Όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του, σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Κάνω την αυτοκριτική μου και έπρεπε να απαντήσουμε με περισσότερη πειστικότητα», είπε για το αν έγιναν λάθη στη διαχείρηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Για το αν ήταν λάθος ο Κώστας Καραμανλής να είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχει στη Βουλή κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο Προανακριτικής επιτροπής!

«Δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει, πλην όμως δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει, θα το συζητήσουμε.

Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο συγκεκριμένο δεν έχω δει. Και ξέρετε ότι όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, διότι αυτό ζητούν στην ουσία, αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψ’ το, συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και συγκεκριμένα στην ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα» και δεσμεύθηκε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού», τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνο να ακούει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάζουν.

«Στηρίζουμε τους πολίτες», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Δαπανούμε δισ. για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας τόνισε και σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται».

«Σίγουρα κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό, γι’ αυτό επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε όταν αναφέρθηκε σε παλιότερη δήλωση πως “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”, με αφορμή ανατιμήσεις από γνωστές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης, άμεσα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” και σημείωσε ότι το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι ακόμα ένα μέτρο κατά του προβλήματος της στέγασης. Επίσης, κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες και ανασκευάζονται οι παλιές.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και βάσει της λίστας αναμονής.

«Τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις», είπε αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, σημειώνοντας ότι είναι φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Είναι περισσότερα έσοδα» τόνισε επίσης «και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επίσης τόνισε στους επόμενους 3 μήνες ποιοι έκαναν χρήση αυτού του μέτρου».

Και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις «να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος. Να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών».

Και αυτό θα γίνει «με εισοδηματικά κριτήρια ή και με κριτήρια του πόσο καιρό περιμένουν στη λίστα. Δηλαδή να πάμε σε αυτούς οι οποίοι περιμένουν τον περισσότερο χρόνο».

Οι ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως στόχος της ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει τον πήχη του κόμματός του στο 17% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές πήρε 23%.

Απαντώντας στο αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές, είπε ότι εκλογές θα έχουμε το 2027 και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά εθνικές εκλογές, την ίδια στιγμή που θέτει τον πήχη του δικού του κόμματος στο 17%. Λέει, δηλαδή, “εγώ θέλω να πετύχω το ίδιο ποσοστό που πέτυχα στις εθνικές εκλογές”. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 23%. Άρα λέει “αυτός είναι ο πήχης μου”, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος και με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Άρα, γιατί ζητάει εθνικές εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα; Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Θα σας το ξαναπώ και τώρα, και θα με πιέζετε στη διάρκεια των επόμενων ετών να το διαψεύσω: εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027».

«Θέλω το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές, και να μην δώσουμε λαβή και δυνατότητα κυρίως στον αντισυστημισμό», είπε, ενώ συνέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι τα αντισυστημικά κόμματα δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα.

«Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια», είπε και στην ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό».

«Σε εννιά μήνες κάναμε σημαντικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα.

«Όποιος θεωρεί ότι μας έπληξε το νομοσχέδιο για τα όμοφυλα ζευγάρια, να έρθει να μου το αποδείξει», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδεχόμενος ότι «μπορεί να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας» αλλά ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Τον Μάιο στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο είναι στα μέσα Μαΐου να είναι στην Τουρκία. Η 13η Μαΐου, είπε, είναι μια ημερομηνία που συζητείται αλλά δεν είναι σίγουρο.

Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για περισσότερους από 12 μήνες «δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία».

«Πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά το δίκαιο των θέσεών μας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη newsit.gr