Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Μπαλάκι ευθυνών για τη συντήρηση σε γέφυρες και δρόμους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου που αφορά στη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με κονδύλια ύψους 40,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, μιλώντας στο συνέδριο ITC 2023, η διαδικασία καταχωρήσεων των έργων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ισχυρές πιέσεις

Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του ΥΠΕΝ, το τελευταίο διάστημα ασκούνται ισχυρές πιέσεις από παράγοντες, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης (αιρετούς, αλλά και υπαλλήλους αρμοδίων διευθύνσεων), ώστε να μην καταστεί υποχρεωτική η δήλωση στο Μητρώο, άρα και εμφανές το ποιος φέρει την ευθύνη, γεγονός που θα τους δεσμεύει ως προς τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν ούτε έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία οπότε τα έργα υποδομών, η διαχείρισή τους και οι αντοχές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Το ΤΕΕ

«Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα μας δίνει την ταυτότητα των υποδομών της χώρας, από τα χαρακτηριστικά της κατασκευής έως το εάν και πότε έχουν συντηρηθεί. Θα μας λύσει τα χέρια και θα ενισχύσει τη λογοδοσία», επεσήμανε ο κ. Στασινός. Επιπλέον, πρότεινε τη σύνδεση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών με τους πόρους που θα λαμβάνουν Δήμοι και Περιφέρειες για τη συντήρηση των έργων, ώστε να ωθήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να εντάξουν τις υποδομές τους στο νέο πληροφοριακό σύστημα, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Έπειτα από την καταγραφή στο Μητρώο όλων των στοιχειών για τις υποδομές της χώρας (χρόνος κατασκευής, αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση και τον έλεγχό τους, χαρακτηριστικά των απαιτούμενων εργασιών και χρονοδιάγραμμα διενέργειάς τους), θα ενεργοποιηθεί το στάδιο της συντήρησής τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα δώσει το ΥΠΕΝ για την υποβολή των δηλώσεων από τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, θα ακολουθήσει έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών εντός διμήνου, πριν καταχωρηθούν οριστικά τα στοιχεία στο Μητρώο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για υποδομές για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί καμία δήλωση.

Έξυπνη τεχνολογία

Το έργο περιλαμβάνει και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την παρακολούθηση υποδομών μεγάλης κλίμακας, όπως γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρόμους. Η εγκατάσταση «έξυπνης» τεχνολογίας (αισθητήρες, λογισμικό και άλλος εξοπλισμός που θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω διαδικτύου), θα λαμβάνει μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση των υποδομών, ώστε να προλαμβάνονται επικίνδυνες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο «στοίχημα», σύμφωνα με τον κ. Στασινό, είναι η ανεύρεση κονδυλίων για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών καθώς οι προϋπολογισμοί του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν σε νέα έργα.

Ψηφιακός χάρτης

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Εθνικό Μητρώο Υποδομών αποτελεί υποέργο του big project που αφορά στην υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και οι επενδυτές που επιτρέπεται να χτίσουν και με ποιους κανόνες. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η Διοικούσα του ΤΕΕ ενέκρινε την καταβολή ποσού 20,5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΟΤΕ – INTRASOFT ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του συμβατικού τιμήματος του έργου για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη της λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

Πηγή: ot.gr