Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Μύθος ή πραγματικότητα η άνοδος του Airbnb στην Ελλάδα;

Έρευνα της εταιρείας AirDNA δείχνει εκρηκτική άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Επαγγελματίες του χώρου απαντούν.

Παρά τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα καλά κρατεί, με την Αθήνα να μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της βραχυχρόνιας μίσθωσης σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αξιοποιεί δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, η ζήτηση στη χώρα μας σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης  αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, που περιλαμβάνει η μηνιαία έκθεση της AirDNA.

Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Ωστόσο, όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται να έχουν διαφορετική εικόνα και να κρατούν μικρό καλάθι!

«Η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης. Το θέμα είναι ποιες περιοχές βάζεις στην έρευνα και με τι τις συγκρίνεις. Σίγουρα μπήκαν καινούργια ακίνητα στις πλατφόρμες συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, όμως αυτά τα νούμερα που παρουσιάζονται στην εν λόγω έρευνα δεν ισχύουν. Άλλωστε τα πράγματα φέτος στον τουρισμό έχουν πάει άσχημα και αυτό φυσικά επηρεάζει και την βραχυχρόνια μίσθωση» αναφέρει στο Fortune η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟ.ΔΙΑ).

Προσθέτει πως θα πρέπει να λάβουμε δε υπόψη μας το γεγονός ότι λόγω πληθωρισμού και αύξησης του κόστους ενέργειας αυξάνονται σημαντικά τα έξοδα συντήρησης και περιορίζονται τα περιθώρια κέρδους, γεγονός που τη κάνει να πιστεύει ότι θα δούμε μεγάλη επιστροφή από Σεπτέμβριο στην μακροχρόνια μίσθωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζήτηση είναι από μέσα Ιουλίου και μετά. Ουσιαστικά μιλάμε για ενάμιση μήνα. Παράλληλα, οι εικόνες της Κέρκυρας και της Ρόδου που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες δημιουργούν ένα τεράστιο άγχος. Οι άνθρωποι φοβούνται και βλέπουμε ακυρώσεις ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φωτιά. Σαφώς και εκεί θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επιστροφή χρημάτων» επισημαίνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ