Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Ν. Τζανάκης στο Πρώτο: Εξωπραγματικό το ποσοστό των 50%+1 θετικών μαθητών για να κλείσει μια τάξη (audio)

«Το 50% +1 των μαθητών είναι πολύ υψηλό ποσοστό για να ελέγξουμε τη διασπορά στα σχολεία. Εάν υπάρξουν 2-4 μαθητές θετικοί, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ολόκληρο το σχολείο, όχι μόνο σε μια τάξη των 25 παιδιών. Επομένως είναι εξωπραγματικό».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην Γεωργία Σκιτζή.

«Θα ήθελα να μάθω το σκεπτικό των ανθρώπων που το αποφάσισαν. Είναι και το ψυχολογικό κομμάτι», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για αυτό που είπε η υπουργός Παιδείας- ότι δηλαδή με το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, τα υπόλοιπα παιδιά θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα- ο κ. Τζανάκης είπε ότι αυτό είναι θετικό, αλλά στις περιπτώσεις στενών επαφών, η μόνη λύση είναι η καραντίνα και όχι τα τεστ.


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εκτίμησε ότι «δεν θα ησυχάσουμε εύκολα από την πανδημία, ούτε τον επόμενο χειμώνα». Δεν θέλησε να μιλήσει για το τέλος της πανδημίας, λέγοντας πως οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Υπενθύμισε, δε, ότι στην Άπω Ανατολή χρησιμοποιούν μάσκες τα τελευταία 11 χρόνια, μετά τη γρίπη των πτηνών.

«Θέλω να ελπίζω πιστεύω ότι η επιστήμη με τους εμβολιασμούς θα δώσει την απάντηση, ώστε κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως τη ζούσαμε πριν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι – ακόμη και αν εμβολιαστούμε – μπορεί να μας έρθει στην Ελλάδα μια νέα μετάλλαξη από τη Μοζαμβίκη, από τη Νικαράγουα, ή από γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρωσία, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά.

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι η κινητήρια δύναμη της πανδημίας και θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό τους, λέγοντας πως έχουμε πλέον περίπου 3.000.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε ένα κινητό μέσο όρο κρουσμάτων γύρω στα 1.900 με 2.100 την ημέρα, αλλά σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί των θανάτων και των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ», πρόσθεσε ο ίδιος.