Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

«Ναι» των τραπεζών σε δάνεια 26 δισ. ευρώ για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης, από τις οποίες το ΥΠΟΙΚ αναμένει μια συνολική κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 33 δισ. ευρώ.

Τη βάση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0.”, θα αποτελέσουν τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την αρχική συμφωνία για την κατανομή των πόρων του Ταμείου το 2020.

Στα χρήματα αυτά θα προστεθούν κατ’ αρχήν άλλα 6 δισ. από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το ΔΣ της ΕΚΤ ενέκρινε την Πέμπτη την συμμετοχή της Τράπεζας με δάνεια 5 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και μέσα στις απόμενες μέρες θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση συμμετοχής. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί και η συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης (EBRD) με άλλο 1 δισ. ευρώ με την σχετική σύμβαση να υπογράφεται πριν το τέλος του μήνα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει και επίσημα ανάλογες προκλήσεις και στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, με τις οποίες θα ξεκινήσεις διμερείς επαφές για την δική τους συμμετοχή στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Ενδιαφέρον έχουν δείξει οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attiki bank), αλλά και οι μεγάλες συνεταιριστικές. Με βάση υπολογισμούς των ίδιων των εμπορικών τραπεζών, οι χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων του Ταμείου Ανάπτυξης θα φτάσει περίπου τα 7 -7,5 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με τα δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι συμφωνίες με τις εμπορικές τράπεζες θα αφορούν ένα ανώτατο όριο συμμετοχής στο πρόγραμμα το οποίο θα εκπληρώνεται σταδιακά. Για κάθε περίοδο θα συμφωνείται μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της τράπεζας ένα ποσό πχ 200- 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ανανεώνεται μόλις η προηγούμενη δόση έχει καταφέρει να διατεθεί στο σύνολό της σε κάποια ιδιωτική επένδυση.

Ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται

Ως γνωστό το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτεί πέντε ιδιωτικές επενδύσεις, σε πέντε βασικές κατηγορίες:

– Επενδύσεις για την ψηφιακή μετάβαση.

– Επενδύσεις για το ψηφιακό μετασχηματισμό.

– Επενδύσεις με στόχο την καινοτομία.

– Επενδύσεις με βάση την εξωστρέφεια (συνεργασίες μεταξύ ομοειδών ή συμπληρωματικών κλάδων της οικονομίας για εξαγωγές).

– Επενδύσεις για συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με στόχο να μεγαλώσει το μέγεθος των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

Το χρηματοδοτικό σχήμα θα είναι τριπλό . Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτεί τις επενδυτικές προτάσεις που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες με ποσοστό από 30% έως και 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Η τράπεζα είτε είναι μεγάλος χρηματοδοτικός οργανισμός (ΕΤΕπ EBRD), είτε είναι απλώς μια εμπορική τράπεζα, θα συλλέγει και θα αξιολογεί τις επενδυτικές προτάσεις από τους επίδοξους επενδυτές. Σε όσες επενδύσεις εγκρίνονται, η τράπεζα θα προσθέτει χρηματοδότηση, το ύψος της οποία θα φτάνει το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης και παράλληλα θα ενημερώνει το ΥΠΟΙΚ για την επιλεξιμότητα της επένδυσης, ώστε να κινηθεί η διαδικασία καταβολής και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ίδιος ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να εμφανίσει ένα ποσό που θα πρέπει να φτάνει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς η ιδιωτική χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει τα 5,5- 6 δισ. ευρώ.

Συνολικά, με τη χρήση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κινητοποιηθούν επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ ώστε τελικά να χρηματοδοτηθούν μέχρι και 206 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 32,7 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο του 2021 θα αποτελέσει στάδιο προετοιμασίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αφού οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να αξιολογήσουν επενδυτικές προτάσεις, με προοπτική οι πρώτες από αυτές να αρχίσουν να χρηματοδοτούνται από τις αρχές του 2022.

πηγη