Μια νέα γενιά πειραματικών φαρμάκων τα οποία αναπτύσσουν φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο υπόσχεται δραστική απώλεια βάρους χωρίς τη ναυτία και την απώλεια μυϊκής μάζας που συνδέονται με τη σεμαγλουτίδη, το ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο που κάνει θραύση ως θεραπεία για αδυνάτισμα.
Η 48χρονη γυναίκα από Μπάφαλο της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Reuters πως, όταν σταμάτησε τις εβδομαδιαίες ενέσεις, ξαναπήρε γρήγορα τα 12,2 κιλά που είχε χάσει.
«Αν υπήρχε άλλο φάρμακο σαν αυτό αλλά χωρίς την παρενέργεια της ναυτίας, πολύ θα ήθελα να το πάρω» είπε.
Η εμπειρία της Βογκτ με το ενέσιμο φάρμακο της Novo Nordisk φαίνεται πως δεν είναι ασυνήθιστη. Σύμφωνα με τις οδηγίες συνταγογράφησης, περίπου το 44% των ανθρώπων που παίρνουν σεμαγλουτίδη εμφανίζουν ναυτία και το 30% έμετο.
Νέες προσεγγίσεις
Τα πειραματικά αυτά φάρμακα έχουν ελαφρώς ή εντελώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τη σεμαγλουτίδη, η οποία μιμείται τη δράση της ορμόνης GLP-1 που μειώνει την όρεξη.
Η εντυπωσιακή επιτυχία της Novo Nordisk οδηγεί σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ελπίζουν σε ένα μερίδιο της αγοράς φαρμάκων για αδυνάτισμα, της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Εντός του έτους, ή στις αρχές του 2024, αναμένεται να εγκριθεί στην αμερικανική αγορά η τιρζεπατίδη, το νέο φάρμακο της Eli Lilly που υπόσχεται απώλεια βάρους 22,5%, μεγαλύτερη από το 15% που προσφέρει η σεμαγλουτίδη.
Έχει όμως τον ίδιο μηχανισμό δράσης με τη σεμαγλουτίδη και πιθανότατα τις ίδιες παρενέργειες.
Το ίδιο ισχύει με την αντίστοιχη θεραπεία που αναπτύσσει η Pfizer.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Rivius είναι μια από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις. Εντός του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙ για το πειραμαικό φάρμακο HU6, το οποίο ίσως προσφέρει συγκρίσιμη απώλεια βάρους με τη σεμαγλουτίδη αλλά χωρίς ναυτία και με μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας.
Ένα φάρμακο διαφορετικού μηχανισμού δράσης δοκιμάζεται από την επίσης αμερικανική Glyscend Therapeutics, τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της εταιρείας, τα αρχικά στάδια των κλινικών μελετών έδειξαν «μόνο μέτρια ναυτία και γαστρεντερικά συμπτώματα» που υποχωρούν έπειτα από μία μέρα.
Δύο άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα για αδυνάτισμα είναι η Antag Therapeutics στη Δανία και η Aphaia Pharma στην Ελβετία.
Όπως εκτίμησε ο Τιμ Όπλερ, στέλεχος της τράπεζας Stifel, «είναι απολύτως πιθανό ότι σε 5-10 χρόνια θα δούμε πάνω από 100 εταιρείες βιοτεχνολογίας να εργάζονται σε αυτό τον τομέα».
Πηγή: in.gr