Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει

Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 συνεχίστηκε και τον Μάιο του 2023, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτός διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 4,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, πάντως, καταγράφεται μια ελαφρά αύξηση της τάξης του 0,6%, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται και τώρα οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Με την επίδοση του 4,1% η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Κύπρο.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Μάιο του 2023 η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ενέργεια μεταξύ 12 κρατώνμελών της Ευρωζώνης για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Συγκεκριμένα υποχώρησαν οι τιμές κατά 21,1% σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο Βέλγιο (32,5%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2023 σε 6,1% από 7% τον Απρίλιο του 2023, ελαφρώς χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Σε μηνιαία βάση δεν παρατηρείται καμία μεταβολή.

Οπως επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι πιο ήπιος σε σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο και μετά ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που περιλαμβάνει τα προϊόντα ενέργειας μειώνεται (Φεβρ.: -5,8%, Μάρτ.: -14,7%, Απρ.: -18%), γεγονός που εν μέρει αποδίδεται σε αποτελέσματα βάσης (base effects). Σημειώνεται ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα ήταν ήδη από τις αρχές του 2022 πιο έντονη σε σχέση με την Ευρωζώνη (56% έναντι 40% σε ετήσια βάση, κατά μέσον όρο, μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2022). Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανόδου του γενικού επιπέδου τιμών στη χώρα μας ξεπέρασε τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης από τις αρχές του προηγούμενου έτους, ενώ επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από το φθινόπωρο του 2022 και μετά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνεται, οδηγούμενος κυρίως από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα, οι τιμές των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών αυξάνονται με εντονότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με την Ελλάδα (15% έναντι 11%). Ο πυρήνας του πληθωρισμού ωστόσο, δηλαδή ο συνολικός δείκτης εξαιρουμένων των προϊόντων ενέργειας και ειδών διατροφής, ακολουθεί αυξητική πορεία στην Ελλάδα (7,2% τον Απρίλιο), ενώ στην Ευρωζώνη παραμένει τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή του 5,6%. Τον Μάιο, πάντως, στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 6,9%, ενώ εάν εξαιρεθούν και τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, διαμορφώθηκε σε 5,3%.

πηγή: www.moneyreview.gr