Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ενοίκια, Airbnb, μισθούς, συντάξεις και ενέργεια -Τα 5 «SOS»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες των νέων μέτρων στήριξης, από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι διεργασίες και οι επαφές για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες της έκθεσης, τόσο και θα πυκνώνουν. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει, πολλάκις, υποστηρίξει ότι το μέγεθος των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως ό,τι πλεόνασμα προκύψει θα επιστρέψει στους πολίτες.

Η μεγάλη έκπληξη της φετινής ΔΕΘ αναμένεται να είναι οι ανακοινώσεις για τη στέγαση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καταρτίζει -σχεδόν «μυστικά»- εδώ και μήνες το κυβερνητικό επιτελείο και στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει μια συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κάτι που γίνεται «για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία».

Όπως είπε, είναι ένα θέμα που συνδέεται με τη φτηνότερη στέγη καθώς «η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών». Ο Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα».

Τι εξετάζεται για το Airbnb
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ενώ επισήμανε ότι «δεν μπορεί, άλλωστε, το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης». Σε εκείνο το σημείο είπε με νόημα ότι «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Παρότι τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακόμη εξετάζονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο iefimerida, υπάρχει ένα που έχει σχεδόν «κλειδώσει». Συγκεκριμένα, ο πυρήνας του κυβερνητικού σχεδιασμού προβλέπει κρατικές ενισχύσεις, ως κίνητρο σε ιδιοκτήτες, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να ανακαινιστούν παλιά ακίνητα που είτε είναι κλειστά είτε δεν τα πλησιάζει κανείς, καθώς δεν πληρούν απολύτως καμία από τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός νοικοκυριού. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε και ο κ. Σκέρτσος, θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά και θα υποχωρήσουν οι τιμές των ενοικίων.

Σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού είναι ότι η παροχή αυτών των κρατικών ενισχύσεων θα έχει ως βασική προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα ΔΕΝ θα μπορούν να δοθούν για βραχυχρόνια μίσθωση. Κατά τις ίδιες πηγές του iefimerida.gr, στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και πρόταση για θέσπιση ειδικών και περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά στο ιστορικό Κέντρο, στο πλαίσιο των νομοθετικών αλλαγών που προετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece, το σύνολο των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της χώρας -εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών- είναι 187.695. Από αυτά, τα 11.328 βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (Αθήνα και Πειραιά). Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των καταχωρήσεων του λεκανοπεδίου αφορά σε διαμερίσματα. Η Θεσσαλονίκη, από την άλλη, διαθέτει 3.047 καταλύματα που νοικιάζονται στις πλατφόρμες. Πρόκειται για καταλύματα όλων των ειδών που βρίσκονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της.

«Έξτρα» αναξιοποίητα ακίνητα στην αγορά
Από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τη φθηνότερη στέγη φαίνεται πως απορρίφθηκε -τουλάχιστον για την παρούσα φάση- η πρόταση για επιδότηση/χρηματοδότηση δανείων, με το επιχείρημα ότι ήδη προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, που θα περιλαμβάνει η στεγαστική πολιτική την οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα αξιοποιηθεί ο “κουμπαράς” της ΔΥΠΑ, δηλαδή του πρώην ΟΑΕΔ. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει 1- 1,5 δισ ευρώ από εισφορές υπέρ του πρώην ΟΕΚ, τα οποία με απόφαση του δ.σ. μπορούν να διατεθούν ΚΑΙ για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής. Επιπλέον, η ΔΥΠΑ έχει και «προίκα» περίπου 200 οικοπέδων, τα οποία μπορούν να διατεθούν είτε για εμπορική χρήση “αυγατίζοντας” έτσι τα έσοδα της είτε για κατοικίες.

Μεσομακροπρόθεσμα, θα αποδώσει καρπούς και το «ξεκαθάρισμα» των ακινήτων του Δημοσίου, που “τρέχει” εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να αξιοποιηθούν και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Για παράδειγμα, με τις μαζικές μετακινήσεις υπουργείων στον υπό διαμόρφωση χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, θα εξασφαλιστούν και ακίνητα και πόροι (40 εκ ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη iefimerida.gr