Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

ΟΟΣΑ: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη – Καμπανάκι για πληθωρισμό κι ελλείψεις προσωπικού

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (World Εconomic Outlook) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή παρά τους μετωπικούς ανέμους, σημειώνει η έκθεση, χάρη και στο στήριγμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παρόλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, όπως και η μεγάλη πρόκληση της έλλειψης προσωπικού σε ορισμένους κλάδους. «Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά παρά τους μετωπικούς ανέμους. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το 4ο τρίμηνο του 2022 παρά το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 για να είναι κοντά στα προ πανδημίας υψηλά τον Απρίλιο. Η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος» αναφέρει η έκθεση.

Στο μεταξύ α θενή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει ο ΟΟΣΑ, μετά τα σοκ που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά με χαμηλό ρυθμό λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού και της δράσης των κεντρικών τραπεζών για να ανακόψουν την ανοδική πορεία των τιμών. Ειδικότερα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι 2,7% φέτος και 2,9% το 2024. Και οι δύο εκτιμήσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά χρόνων πριν από την πανδημία (που είχε διαμορφωθεί στο 3,4%).

Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Κίνα θα πορευθούν με την ίδια μέτρια ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερες από ό,τι την περίοδο έως το 2019. Η κατάσταση δημιουργεί «πονοκέφαλο» στις κεντρικές τράπεζες, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να αντιδρούν στις πιέσεις των βασικών τιμών που αποδεικνύονται ισχυρότερες από το αναμενόμενο, προσπαθώντας παράλληλα να μην πλήξουν υπερβολικά την ανάπτυξη, ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να χαλαρώσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία και να αντιμετωπίσουν ένα περίπλοκο σύνολο προκλήσεων για να το κάνουν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Clare Lombardelli, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.

ΠΗΓΗ News 24/7