Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Πληθωρισμός: Στο 3,2% έπεσε στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της Eurostat, έναντι 3,4% που ήταν τον Μάρτιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή μπήκαν και πάλι σε πτωτική τροχιά, έπειτα από την αύξηση που εμφάνισαν τον περασμένο μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 1%.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 2,4%, στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,7% (έναντι αύξησης 4% τον Μάρτιο), στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό εμφάνισαν αύξηση 2,8% (έναντι 2,6% τον Μάρτιο), στα μη βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 0,9% (έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,6% (έναντι μείωσης 1,8% τον Μάρτιο).

Πληθωρισμός: Στο 3,2% έπεσε στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη-1

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο.

Πρακτικά, η ΕΚΤ έχει σχεδόν δεσμευτεί να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, εκτός και εάν προκύψει κάποια αιφνιδιαστική εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο των μισθών ή των τιμών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί γρηγορότερα από ό,τι περίμενε η ΕΚΤ τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα οι μειώσεις επιτοκίων να μονοπωλούν την ατζέντα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το 2022 και το 2023, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων σταθερά στο 4%, λέγοντας ότι έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την ζήτηση και να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: www.moneyreview.gr