TOP

Πληθυσμιακή κρίση στην Ευρώπη – Μπορεί η μετανάστευση να αντισταθμίσει τη μείωσή της;

Η Ευρώπη γερνά με ταχύ ρυθμό καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώνεται ενώ το ποσοστό γεννήσεων κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 6% μέχρι το 2100, πέφτοντας από 447 εκατομμύρια σήμερα σε 419 εκατομμύρια, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Ωστόσο, χωρίς μετανάστευση, η μείωση θα είναι πολύ πιο δραματική. Σε αυτό το σενάριο, η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθυσμός της ΕΕ θα πέσει πάνω από ένα τρίτο, φτάνοντας τα 295 εκατομμύρια έως το 2100.

Χώρες με χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού

Η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Μολδαβία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο είναι οι 10 ευρωπαϊκές χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού.

Πρόκειται για τη μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού, η οποία προκύπτει από το πλεόνασμα ή το έλλειμμα των γεννήσεων έναντι των θανάτων και το ισοζύγιο των μεταναστών που εισέρχονται και εξέρχονται από μια χώρα.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Λετονίας είναι -1,14%, της Λιθουανίας -1,05%, της Πολωνίας -1%, της Ρουμανίας -0,94%, της Εσθονίας -0,76%, της Βουλγαρίας -0,66%, της Σερβίας -0,61%, της Μολδαβίας -0,58%, της Κροατίας -0,46% και του Μαυροβουνίου -0,44%.

Οι λόγοι

Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται ιδιαίτερα, ολόκληρη η ήπειρος παλεύει με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και γήρανση του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αναλογικά λιγότερα οικονομικά ενεργά άτομα για να πληρώσουν τους φόρους και να προσφέρουν στήριξη στο ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που χρειάζεται βοήθεια καθώς γερνάει.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο μέσος όρος των 2,1 γεννήσεων ανά γυναίκα θεωρείται το όριο που απαιτείται για την αντικατάσταση ενός πληθυσμού, αλλά οι Ευρωπαίες έχουν κατά μέσο όρο 1,52 παιδιά.

Η μετανάστευση είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα – ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση του πληθυσμού κατά 1,7% που παρουσίασαν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 2013 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Πράγματι, ο «κύριος λόγος» για τη χαμηλή αύξηση του πληθυσμού των 10 χωρών που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι η «μετανάστευση», σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης, Τόμας Σόμποτκα.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ