Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Πώς να προστατέψουμε την ψυχολογία μας όταν η επικαιρότητα είναι δύσκολη

Τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια επικαιρότητα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για όλους μας, παρά το γεγονός ότι δεν ζούμε σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Ισραήλ ή σε μέρη όπου έχουν συμβεί τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως το Αφγανιστάν. Η διαρκής ροή άσχημων νέων και οι εντάσεις που προκαλούνται τόσο online και στην τηλεόραση, όσο και στην καθημερινή ζωή και τις συζητήσεις που κάνουμε μπορούν να μας προκαλέσουν μία σειρά από πολύ άσχημα συναισθήματα. Πέραν της δυσθυμίας, που είναι τουλάχιστον αναμενόμενη μπροστά σε ανθρωπιστικές κρίσεις, υπάρχει περίπτωση να αισθανθούμε ακόμα και αβοήθητοι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς και να βιώσουμε ένα ιδιότυπο πένθος. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ψυχολογία μας όταν η επικαιρότητα είναι τόσο δύσκολη;

Φυσικά το να κλείσουμε το κινητό ή το λάπτοπ δεν είναι λύση. Θέλουμε και πρέπει να ενημερωνόμαστε. Δυστυχώς, όμως, βιώνουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών, οι οποίες πολλές φορές είναι αντιφατικές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μας μπερδεύουν σχετικά με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Ακόμα, το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολύ υλικό διαθέσιμο στο Internet σε σχέση π.χ. με τον πόλεμο στο Ισραήλ, όπως βίντεο που δείχνουν σπαρακτικές εικόνες, μπορεί να μας πνίξει μέσα σε μία ατμόσφαιρα ζόφου. Για να παραμείνουμε ενημερωμένοι χωρίς να αισθανόμαστε πως τα πάντα γύρω μας καταστρέφονται πρέπει να περιορίσουμε τον online χρόνο μας σε σχέση με την ενημέρωση και να μην επιδιδόμαστε στο λεγόμενο doom scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με δύο λόγια, πρέπει να βάζουμε όρια στις εισερχόμενες πληροφορίες και να επιλέγουμε, κατά το δυνατό, μέσα ενημέρωσης που είναι όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να αναλογιζόμαστε το πώς οι εξελίξεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορούν να επιδράσουν πάνω μας. Καλό είναι να μην αγνοούμε αυτό που νιώθουμε και να το μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, ώστε να μην αισθανόμαστε μόνοι. Αν ήδη κάνουμε ψυχοθεραπεία ή λαμβάνουμε οποιουδήποτε άλλου είδους βοήθεια από ειδικούς στην ψυχική υγεία, είναι καλό να συζητάμε μαζί τους ό,τι μας απασχολεί, κι ας μας φαίνεται πως βρίσκεται πολύ μακριά από εμάς. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Nina Polyné, που μίλησε στο Popsugar, το να γνωρίζουμε ακριβώς πώς αισθανόμαστε μας βοηθάει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για όλα και να βρίσκουμε τον τρόπο να διαχειριζόμαστε τα άσχημα νέα.

Αν εξαιτίας της δουλειάς μας πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς online και να παρακολουθούμε επισταμένως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι καθόλου κακό να κάνουμε mute λογαριασμούς χρηστών που μπορεί να μας προκαλούν επιπλέον στρες, με τον άκρως παραστατικό τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από τη δική τους πλευρά, το έντονο ύφος των προτάσεών τους και τη δογματικότητά τους.

Η αναζήτηση της αλήθειας είναι δύσκολη εκ των πραγμάτων, ας μην αφήνουμε λοιπόν τους άλλους να μας αποπροσανατολίζουν από αυτήν προκαλώντας μας άγχος. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό το και fact checking, δηλαδή η επιβεβαίωση σε παραπάνω από ένα μέσο κάποιας πληροφορίας που μπορεί να μας επηρέασε ιδιαίτερα ψυχολογικά.

Σε περίπτωση που η ψυχολογία μας είναι ήδη πεσμένη για προσωπικούς ή άλλους λόγους, είναι καλό να μην ενημερωνόμαστε εκείνη τη στιγμή που αισθανόμαστε άσχημα για όλα όσα συμβαίνουν, αλλά να αφήνουμε κάποιο χρονικό διάστημα να περνάει, ώστε να είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε καλύτερα τα γεγονότα που τυχόν μάθουμε.

Αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε τη βαριά επικαιρότητα και, σε βάθος χρόνου, να βοηθήσουμε με το δικό μας τρόπο τους ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από τα γεγονότα αυτής της περιόδου.

πηγη; marieclaire.gr