Πέμπτη
21
Νοέμβριος
TOP

Πρόγραμμα στήριξης & ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος

Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, παρουσίασε τη Δράση με τίτλο «Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και  στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης.

Στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ζήτησε από τους επιχειρηματίες της περιοχής την ενεργή συμμετοχή τους στη διεκδίκηση πόρων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και έκανε σαφές το αίτημά του για νέα πρόσκληση, η οποία θα απευθύνεται προς όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται ένα ειδικό πιλοτικό Πρόγραμμα για τη στήριξη των εργολάβων ή των υπεργολάβων της ΔΕΗ, προκειμένου να αναπτύξουν νέες βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ευστάθιος Σταθόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη, από τον Μάιο 2020, το πρώτο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση στην ιστορία του Πράσινου Ταμείου και είναι ήδη υποβεβλημένο και το δεύτερο, συνολικού ύψους και τα δύο, 60 εκ. ευρώ.

Με την σειρά του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και της ΔΕΠ, Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε πως:  «Χαίρομαι που οι εκδηλώσεις για τη νέα Δράση του Πράσινου Ταμείου ξεκινάνε από την Μεγαλόπολη, καθώς πρόκειται για μια περιοχή την οποία τυγχάνει να γνωρίζω καλύτερα, λόγω των ιδιοτήτων μου ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και λόγω καταγωγής. Συνεπώς γνωρίζω τις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις της περιοχής, ειδικά σήμερα, την εποχή της από – λιγνιτοποίησης. Είναι δεδομένο ότι επιβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στις περιοχές που εξαρτώνται από την λιγνιτική παραγωγή, αφού θα αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για τις επιχειρήσεις του Δήμου Μεγαλόπολης, στην προσπάθεια τους να μειώσουν την εξάρτηση τους αυτή». Τέλος, διαβεβαίωσε πως ο ΕΦΕΠΑΕ ως φορέας υλοποίησης της Δράσης, θα βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες του Δήμου, προκειμένου να υλοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία θα εγκριθούν, με σκοπό να απορροφηθεί το σύνολο της Δημόσιας Δαπάνης για την περιοχή.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Τρουπής, δήλωσε παρόν σε Δήμο και επιχειρηματίες και ανέφερε πως το Επιμελητήριο θα είναι αρωγός και σύμμαχος όλων των φορέων, στηρίζοντας στην πράξη την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Στην εκδήλωση ακολούθησε παρουσίαση της δράσης σε βίντεο, ενώ απαντήθηκαν από τον υπεύθυνο της δράσης Σπύρο Μουμούρη και το στέλεχος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. Ράνια Μέρη, απορίες και ερωτήσεις που προέκυψαν στην συγκεκριμένη δράση.