Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

“Μαχαίρι” σε μέτρα στήριξης, έμφαση σε επενδύσεις ζητά για το 2024 η Κομισιόν

Ο σταδιακός περιορισμός των μέτρων στήριξης στο 40% των οικονομικά ασθενέστερα πολιτών της ΕΕ με στόχο η συνολική δαπάνη να μειωθεί από το 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ που έφτασε το 2022 να μειωθεί στο 0,3% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι μια βασική παράμετρος των “μεταβατικών” κατευθυντήριων γραμμών για την δημοσιονομική πολιτική το 2024 την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόσβκις όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι τόνισαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για το 2024, οι οποίες θα εξειδικευτούν για κάθε χώρα τον Μάιο, αποτελούν μια “γέφυρα” από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες στο αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας που ακόμη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με στόχο τα κράτη μέλη να μπορούν να συντάξουν τα αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Στις γενικές κατευθύνσεις υπάρχουν αυτές που αφορούν το χρέος και το έλλειμμα για τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι το χρέος θα πρέπει να παραμείνει σε καθοδική πορεία για τα κράτη μέλη με πολύ υψηλό ποσοστό χρέους όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ή να παραμένει σε “συνετό επίπεδο” για τα κράτη με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα η γενική κατεύθυνση είναι η μείωση σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Δραστικός περιορισμός στα μέτρα στήριξης

Στις κατευθύνσεις για το 2024 η Επιτροπή τονίζει την σημασία του σταδιακού περιορισμού μέχρι και του μηδενισμού των μέτρων στήριξης της οικονομίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση Τόσο ο κ. Ντομπρόβκσις όσο και ο κ. Τζεντιλόνι έθεσαν ως στόχο τον περιορισμό του κόστους των μέτρων στήριξης των οικονομιών της ΕΕ από το 1.2% του ΑΕΠ της ΕΕ στο 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ με στόχο τη δημιουργία κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας την ταχύτερη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών και την ταχύτερη καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και ειδικά του δομικού που βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι με δεδομένη την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας θα πρέπει η στήριξης να περιοριστεί στο 40% των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της ΕΕ που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.

“Δεν θα είναι εύκολες οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αλλά πρέπει να γίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να συντάξει και ένα σχέδιο οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την οικονομία τους.

Πάντως οι δύο Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να επανεξετάσει την στάση της αν έχουμε νέα άνοδο στις τιμές της ενέργειας.

Επενδύσεις

Στα νέα στοιχεία των κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με το 2023 τονίζεται επίσης η έμφαση που θα πρέπει να δώσουν τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη επιμέλεια στη συνέχιση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδίως για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει πως θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που θα ανακοινώσει τον Μάιο.

Τέλος για τη ρήτρα συνολικής διαφυγής

Οι δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν επανέλαβαν και σήμερα την πρόθεση της Επιτροπής να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας συνολικής διαφυγής στο τέλος του 2023. Επανέλαβαν επίσης ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα μείνει αδρανής για το 2023 λόγω της γενικής αβεβαιότητας, αλλά θα επανέλθει από την άνοιξη του 2024. Στις ερωτήσεις που δέχθηκαν για το ενδεχόμενο πολλές μεγάλες οικονομίες να παρουσιάζουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ και το 2024, οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι απάντησαν διπλωματικά τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν άκαμπτοι κανόνες και αν υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις θα γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές. “Δεν υπάρχουν κανόνες που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

πηγη capital.gr