
Όταν εμφανίστηκε πριν δυόμιση χρόνια το ChatGPT – το πρώτο ΑΙ Chatbot με τόσο ευρεία απήχηση – οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλο τον κόσμο το αγκάλιασαν σχεδόν αμέσως. Οι περιλήψεις κειμένων, η λύση ασκήσεων, ακόμα και η συγγραφή εκθέσεων έγιναν παιχνιδάκι, μέχρι οι καθηγητές να καταλάβουν ότι οι εργασίες προέρχονται από ΑΙ.
Από τότε οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν σταματήσει να εξελίσσονται, ενώ η εκπαιδευτική και η ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμα πασχίζει να βάλει όρια στην αθέμιτη χρήση τους.
Μια λύση που αρχικά θεωρήθηκε καλή ήταν οι εξειδικευμένες εφαρμογές ΑΙ για μαθητές, που θα παρείχαν περιεχόμενο κατάλληλο για ανήλικους χρήστες. Μόνο που όπως αποδεικνύει έρευνα του Forbes, ακόμα και oι πιο συνετοί ΑΙ «φροντιστές», μπορεί εύκολα να «χακαριστούν», με τις κατάλληλες ερωτήσεις.
SchoolGPT που δίδασκες…
Φανταστείτε έναν καθηγητή χημείας που διδάσκει στα παιδιά πώς να παρασκευάσουν φαιντανύλη, το πλέον επικίνδυνο συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη. Όχι μόνο θα έχανε τη δουλειά του αλλά θα αντιμετώπιζε και ποινικές συνέπειες.
Αν όμως πρόκειται για έξυπνο ΑΙ Chatbot, που λειτουργεί ως βοηθός μελέτης για ανήλικους μαθητές, δεν υπάρχουν κυρώσεις αλλά ούτε αποτελεσματικός έλεγχος.
Oι ρεπόρτερ του Forbes προσποιήθηκαν ότι ήταν μαθητές και ζήτησαν από συγκεκριμένες εφαρμογές ΑΙ, να τους δώσουν οδηγίες για να παρασκευάσουν απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα ΑΙ Chatbot – βοηθοί μελέτης, υπέκυψαν στα αιτήματα των χρηστών, χωρίς πολλά παρακάλια.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ